Мистерија камених кугли у БиХ: Метеори или фантастика

Anadolija
Мистерија камених кугли у БиХ: Метеори или фантастика

Зеница - Камене кугле у Мећевићима, надомак градића Завидовићи, једнако распирују машту мјештана и посјетилаца, а загонетка су и за бројне истраживаче. Становници Мећевића откад знају за себе, знају и за мистериозне кугле.

Нико не зна, откад су ту и како су се појавиле. Једни су убјеђени да су кугле остаци метеорита који су некада пали на ово подручје, а други сасвим озбиљно причају како су кугле заправо дјело неке древне цивилације. Научници у БиХ све исмијавају и кажу како се ради о сасвим објашњивој природној појави насталој након повлачења глечера.

Трагајући за мистериозним куглама, екипа агенције Анадолија је у шумовитом предјелу Зеничко-добојског кантона, између Сјеча и Хрчевине пронашла поток, а у потоку кугле – огромне, савршено исполиране и толико тешке да их људи једва помјерају.

Мјештанин Мећевића Хазим Икановића поносно је говорио о „Парку камених кугли”, који се налази у близини његове куће.

“Ја сам рођен овдје и читав живот гледам кугле. Ово су назвали ‘Парк камених кугли’ прије неколико година, када су објелодањене кугле. Али, оне су постојале и прије. За нас, оне су непознаница. Ми их гледамо само као неке фигуре”, појаснио је Икановић.

Овај чудни феномен загонетка је и за истраживаче који су долазили да их проучавају. Икановић је открио новинару Анадолије како су људи пристизали из свих крајева свијета како би се увјерили у чудо из Мећевића.

“Било их је доста, из свих крајева свијета. Из Америке, Египта… И нико није дао званични одговор. Има оних који кажу да су метеори, оних који кажу да су Божије давање. Свако има своју причу, а све док свако има своју причу, оне и јесу интересантне”, казао је кроз смијех Икановић.

Нема становника Мећевића који може дати прецизан податак откад су ове огромне кугле у потоку.

“Како се ко рађао затицао их је ту. Мој отац је рођен 1912. године, а и он кад се родио оне су биле ту. Има овдје једна, која је сишла из обале у поток, или посљедње године протеклог рата, или прву годину послије рата. Све остале су ту од кад знамо за себе”, присјетио се Икановић.

Неке кугле су нанизане једне на друге, док су неке издвојене.

“Кугле не привлаче пуно туриста. Лоше смо организовани и слабо заинтересовани. Али и упркос томе, велика је посјета странаца. Некад зна бити и по пет аутобуса дневно, а некад нема никога”, казао је Икановић.

Парк је уредио један од мјештана Мећевића, мало својим новцем, а мало уз помоћ донација. Поплочана је стаза, постављене клупе, а ту су љуљашке и клацкалице за дјецу. Љети, казао је Икановић, међу дрвећем и поред потока буде веома лијепо.

“Неколико кугли мјештани су вадили из потока и стављали испред својих кућа. Неке кугле дјеца су шарала, а неке су и преполовљене у покушају да буду извађене. Научници који су долазили упозорили су нас да не би требали да их помјерамо нити оштећујемо на било који начин. Тако данас оне стоје ту гдје јесу и заиста изгледају необично”, рекао је старосједилац Мећевића.

Долазили су и бројни новинари, присјетио се Икановић, а свако је имао своју причу. Неки су о куглама извјештавали као да се ради о правим метеоритима, други су овај феномен називали дјелом људских руку, а било је и оних који су све исмијавали.

Становници Мећевића кажу да је можда и боље да кугле остану непознаница, јер све док немају своју сврху, свима ће бити интересантне. „Генерације ће долазити и пролазити, а свако ће имати своје мишљење о куглама. Моћи ће да машта да су оне метеорити који су погодили управо ово село у близини Завидовића”.

Феномени камених кугли откривени су, осим у близини Завидовића, и у другим крајевима Босне и Херцеговине – Какњу, Бањалуци, Теочаку, Мостару, Олову, Жепчу, Грачаници… Већином су мањих димензија, али има и оних промјера један метар и тешких по неколико тона.

Било је покушаја да се кугле представе као научна фантастика и да постану уносна туристичка атракција, али без значајнијег успјеха. Поруке локалних заљубљеника у мистериозне кугле да је ово феномен који не постоји нигдје у свијету редовно би побијали научници тврдњама да су кугле посљедица сасвим објашњивих геолошких процеса и да су сличне кугле пронађене широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана