Мистерија фантомског острва усред Пацифика

Танјуг
Мистерија фантомског острва усред Пацифика

Острво у Јужном Пацифику, које се може пронаћи на поморским картама, у атласима, па чак и на Гуглу, не постоји, тврде аустралијски научници.

Позамашан комад земље, који се на Гугловим мапама назива Пјесковитим острвом, налази се између Аустралије и Нове Каледоније али научници са Универзитета у Сиднеју, који су отишли до острва, нису пронашли ништа осим океана.

Како преноси Би-Би-Си, фантомско острво налази се већ годинама на свим картама.

"Жељели смо да погледамо острво јер навигационе карте на броду показују да је вода у тој области веома дубока, 1.400 метара", рекла је чланица тима, научница Марија Ситон.

"Острво се налази на Гуглу и другим мапама, па смо отишли да га погледамо и острва није било. Сви смо заиста збуњени и све је то прилично необично. Како је острво доспјело на мапе? Ми то не знамо, али ћемо истражити", поручила је она.

Аустралијски листови преносе да би острво требало да се налази унутар француских вода, будући да је близу Нове Каледоније, али да француске карте немају уписано то острво.

Аустралијска Хидрографска служба, која израђује наутичке карте земље, сматра да је појављивање острва на неким картама резултат људске грешке која је годинама понављана.

Портпарол службе рекао је локалним медијима док се на мапама градова грешке попут фантомских улица захваљујући заштити права исправљају, то није случај са наутичким картама, јер у њих постоји велико поверење.

Портпарол Гугл Ерта рекао је да Гугл консултује бројне изворе прије него што направи мапу.

"Свијет се стално мјења, а праћење тих промјена је подухват", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана