Милош Вујковић може постати први Црногорац на Марсу

AA
Милош Вујковић може постати први Црногорац на Марсу

Тиват - Многи људи који када желе сакрити гдје тачно иду, често кажу: "Идем на Марс". Пут на другу планету ипак за неке представља изазов и стварну жељу.

Да планета Земља неће бити једина на којој ће људи у будућности живјети, покушат ће се доказати пројектом Mars One. Наиме, овај пројекат предвиђе да се 2024. године на Марс пошаље група људи која ће имати за циљ да обезбиједи услове за живот и на тој планети.

За овај невјероватан подухват из цијелог свијета се пријавило чак 202.000 људи, а један од њих је и Милош Вујковић из Котора, који је ушао међу 700 кандидата за одлазак на другу планету. У случају да након наредног одабира буде међу 30 кандидата, Милош ће бити први Црногорац у историји који ће крочити на Марс.

"Оглас за одлазак на Марс појавио се у прољеће 2013. године. Од тада, до краја децембра 2013. године пријавило се 202.000 људи. Након што је жири све пристигле пријаве добро простудирао, направљен је пресјек и одабрано је 1.058 људи. Онда је жири од 1.058 људи који су ушли у ужи круг тражио да обаве базичне медицинске тестове. Дакле, било је потребно да доктор потврди да ниси зависан од цигарета, од алкохола, да немаш историју психичких болести у породици. Такође, било је потребно утврдити да ли можеш руке да покренеш, да је крвни притисак у нормали. Нешто попут систематског прегледа", прича Вујковић у разговору за Анадолију.

Психолози и психијатри ће одабрати најспремније

Да је пројекат Mars One заиста озбиљан, свједоче и припреме прије одласка. Иако је прва група за одлазак планиран за 10 година, већ увелико се траже најспремнији људи, који ће за циљ имати да након што стигну на Марс, почну радити на стварању услова живота за нове генерације. Зато, организација Mars One сада врши детаљну провјеру кандидата.

"На основу видео снимка, који су слали сви кандидати, прављен је рејтинг. Након тога, направљен је пресјек  и изабрано је 700 људи. У међувремену, неки су ваљда одустали, тако да је сада остало још 668 људи. Са ових 668 ће сада комисија организације Марс Оне да комуницира путем интернета, фаце то фаце, на челу са Робертом Крафтом, психологом. Очекујем да ће питања бити полупсихијатријска и полупсихолошка. Дакле, разговараћемо с докторима психологије и психијатрије који раде за јапанску свемирску агенцију, канадску свемирску агенцију, руски рос космос, америчку NASA-у и  многе друге", истиче наш саговорник.

Прекретница људске историје

Како се ближи одлука о томе ко ће бити у најужем кругу путника на другу планету, Милош открива и мотиве пријављивања за одлазак на Марс.

"Један од мотива је учествовање у прекретници људске историје. Јер, ово је нешто што се може поредити с преласком с номадског на културни начин живота. Ово је тренутак када људска врста од цивилизације која насељава једну планету, постаје цивилазација која насељава двије планете", каже Милош.

Иако је слање човјека на Марс планирано за 10 година, већ 2018. године ће на другу планету отићи роботизована мисија. Кандидати знају шта се од њих очекује, уколико буду одабрани за мисију.

"Одлазак на Марс је предвиђен 2024. или 2025. године, у зависности  када ће планете Марс и Земља бити најближе једна другој. Слање човјека је планирано 2024. године, али већ 2018. доћи ће до роботизоване мисије. Дакле, роботи носе материјал за градњу базе, да би 2024. године прва група од четворо људи отишла. То је једна невјероватна прекретница, када више ниси цивилизација која си на једној планети, већ си на више планета. Међутим, овдје се отвара много интересантних тема. Први задатак било ког ко оде на Марс биће преживљавање. Да себи и онима који ће доћи касније омогући да преживе. То је основни циљ", каже за АА Милош Вујковић.

Спреман, али не и сигуран

Како се ближи одлука ко ће бити људи који су одабрани за мисију Mars One, све се више поставља питање да ли кандидати на један овакав изазов могу одговорити. Милош је спреман.

"Мислим да сам спреман, али нисам сигуран. То ћу рећи и комисији. Не знамо шта ће се десити за 10 година. Из ове перспективе, сматрам да бих то могао урадити", одговара Вујковић.

На крају поручује да је један овакав пројекат најважнија ствар која се десила у задњих 100 хиљада година.

"Више ниси сингл, већ мулти планет. Постајеш као врста много безбједнији. Ми јесмо технички узнапредовали, али не толико да би себи обезбиједили сигурност. То је толико фундаменталан моменат у нашој еволуцији, да је просто, бар мени, било немогуће не покушати бити дио тога", каже Милош Вујковић, који је потенцијално први Црногорац који ће крочити на планету Марс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана