“Месијански комплекс” диктатора - Хитлер био кокаински зависник

Агенције
“Месијански комплекс” диктатора - Хитлер био кокаински зависник

Лондон - У тајном извјештају британске обавјештајне службе из 1942. године наводи се да је Адолф Хитлер патио од “комплекса месије” и био опсједнут јеврејским “унутрашњим непријатељима”.

У извјештају, који је лежао заборављен од рата до данас а који је недавно објављен, наводи се да се “јеврејска фобија” нацистичог диктатора повећавала са све ближим поразом, преносе свјетски медији.

Анализу, коју је објавио Универзитет Кембриџ, наручио је научник Марк Абрамс, а написао ју је његов колега са Кембриџа Џозеф Мекарди. Абрамс, свјетски пионир у маркетиншком и истраживању јавног мњења, током Другог свјетског рата радио је са Би-Би-Сијевом јединицом за анализу прекоморске пропаганде и Одбором за психолошко ратовање.

“У вријеме када је написана анализа, ратна срећа се окретала против Њемачке”, навео је Скот Ентони, историчар са Универзитета Кембриџ, који је истраживао Абрамса и тако наишао на ову студију.

“Као одговор на то, Хитлер се окренуо домаћем фронту”. Мекарди је препознао да се, суочен са пропашћу на спољном плану, вођа нациста фокусирао на “унутрашњег непријатеља” - прије свих на Јевреје. “Будући да сада знамо да је 'коначно рјешење' почињало, ово је узбудљиво штиво за читање”, рекао је Ентони.

Абрамс је сматрао да транскрипти Хитлерових говора могу да открију скривени садржај и несвјесне идеје непријатеља. Анализа, која је недавно откривена, заправо је фокусирана на говор који је Хитлер дао преко радија 26. априла 1942. године.

“Тај садржај одражава његове морбидне менталне тенденције”, наводи се у уводу извјештаја. Те тенденције категорисане су по терминима “шаманизам”, “епилепсија” и “параноја”.

“Шаманизам” се односио на Хитлерову хистерију и потребу да се храни поздравима масе, док су друге двије тенденције карактеристике које су се развијале временом. “Епилепсија” је покривала његову немилосрдну и хладну црту која је комбинована са губитком храбрости када му планови пропадну.

Мекарди у анализи каже да се на основу Хитлеровог говора види да је он био човјек “који је озбиљно разматрао могућност пораза”.

“Параноја” је трећа тенденција која највише забрињава и која се види кроз “месијански комплекс” диктатора, због кога Хитлер вјерује да предводи изабран народ на крсташком походу против зла које је отијелотворено у Јеврејима, наводи се у анализи.

У биљешкама на крају анализе о “јеврејској фобији” наводи се да је Хитлер Јевреје сматрао не само пријетњом Њемачкој већ “универзалном дијаболичном агенцијом”. Сада се зна да се недјељама прије говора почело са радом на “финалном ријешењу” и покушају уништења цијеле јеврејске популације.

“Хитлер је био упетљан у мрежу вјерских заблуда”, закључује Мекарди. “Јевреји су инкарнација зла, док је он дух доброте. Он је бог који може да побиједи зло”, наводи он у студији. Недавно откривена анализа сада је смјештена у Абрамсову архиву у Кембриџу и доступна је истраживачима.

Фирер - кокаински зависник

Адолф Хитлер је био зависник од кокаина, неконтролисано испуштао гасове, као посљедица вегетаријанске исхране, и примао ињекције са сјеменом младих бикова како би био у форми за секс, откривају документи који ће се ускоро наћи на аукцији.

Повјерљив извјештај, на 47 страна, о Хитлеровом здравственом стању, сачињен је након рата у разговору са шесторицом његових љекара.

Из њега се сазнаје да су Хитлер и Браунова имали сексуалне односе и да је фирер примао ињекције са сјеменом младих бикова како би подстакао свој либидо. Хитлер је користио кокаин да би умирио бол у синусима и грлу, али су љекари били приморани да му смање дозу, јер је постао зависник од дроге која је подизала његово расположење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана