Међугорје: Госпа свијетли због детерџента?

Танјуг
Међугорје: Госпа свијетли због детерџента?

Ново међугорско "чудо", Госпин кип који свијетли флоуресцентном светлошћу има логично и природно, а не натприродно објашњење, тврде научници, а и Црква не вкерује да је у питању чудо, пошто је проке два дана објављена вијест да је кип почео да свијетли, након чега је почело окупљање бројних вјерника.

"Ово је школски примјер природног феномена који се назива фосфоресценција. Такав ефекат показују цинков сулфид и поготово јако стронцијев алуминат", казао је др Павле Мочилац, хемичар Института за органску хемију и биохемију у Прагу.

Он је објаснио да је "неко, очигледно, у жељи да направи представу, пребојио Госпин кип премазом на бази стронцијумовог алумината".

"Уколико се упореди боја Госпиног кипа који свијетли у мраку с бојом коју у мраку исијава стронцијумов алуминат може се видјети да су истовјетне. Зато је јасно, нема ту чуда. Ово је само јефтин позоришни трик за наивне и лаковјерне", истакао је Мочилац.

Његов колега др Томислав Портада, хемичар Института Руђер Бошковић, сматра, међутим, да би требало отићи у Међугорје и на мјесту догађаја испитати шта је изазвало необичну светлост.

"Не мислим да је неко намјерно лажирао причу. Али вјерујем да постоји логично објашњење феномена који људи виде, али га погрешно тумаче", рекао је Портада. Он сматра да постоје многе могућности за флоуресцентну свијетлост Госпиног кипа и наводи да, на примјер, детерџенти за избјељивање одјеће под утицајем ултраљубичастог зрачења дају фосфороцентну свијетлост, преноси "Јутарњи лист".

Из Хрватске бискупске конференције за портал index.hr су рекли да уопште не желе да коментаришу ово најновије "чудо".

"Црква се и даље држи става из 1991. кад је објављена позната задарска изјава", кратко је рекао портпарол Хрватске бискупске конференције Звонимир Анцић. Наиме, на основу мишљења комисија које су седам година истраживале феномен Међугорја, Бискупска конференција Југославије на свом засjедању у Задру 10. априла 1991. објавила је изјаву у којој, између осталог, стоји да се на основу истраживања не може тврдити да се ради о натприродним указањима и објавама у Међугорју.

Црква тиме одбацује икакву могућност за чудо, а разни портали преплављени су коментарима према којима већина људи такође не вjерује да је флуоресцентан кип икакво чудо, него само трик да се привуку нови посjетиоци.

Једна од читатељки на порталу Читлук.нет каже да "Сви ти (којима се Госпа указује) данас возе скупоцjене аутомобиле, пуно путују и имају кућерине". И већина људи је скептична и тврди да је ово само добар трик за стварање новог профита, јер је "понестало Међугорчанима туриста, ова година им је била катастрофа па су морали нешто да смисле да довуку људе опет у Међугорје".

О указањима у Међугорју константно даје изјаве и италијански бискуп и некад водећи егзорциста у Ватикану Андреа Гема, који је цијелу причу о Међугорју назвао "преваром и дијелом сотоне, иза којих се крије лоше прикривена жеља за згртањем профита".

Мајкл Дејвис, аутор књиге "Међугорје - The Definitive History", сматра да је разлог за овако дуго одржавања приче о указањима, тежња "видjелица" и њихових духовних ментора да се осигура прилив ходочасника - туриста, који Међугорју, а посебно њима, доносе вишемилионске профите сваке године.

Портал подсjећа да је све почело 1981. године, када су двије дјевојке, Иванка Иванковић и Мирјана Драгичевић, према сопственој причи, приликом потраге за овцом на брду Црница крај Међугорја, познатијем као Подбрдо, наводно доживјеле указање дјевице Марије.

У надолазећим данима је укупно шесторо дјеце тврдило да имају свакодневна указања, а још двоје како чују Госпин глас. Једно од тих "чуда" догодило се и прије два дана, када је објављено да је почео да свијетли Госпин кип, стар 40 година, у кући жене која је 1981. године са групом дјеце видјела лик Госпе.

Камени кип у њеној кући почео је наводно да свијетли синоћ, а вијест о томе се проширила мјестом за само неколико минута, тако да су се испред куће масовно окупили вјерници.

Вјерници су описали да је кип свијетлио тако да је обасјао читаву собу, али свјетлост није било могуће фотографисати. Неколико професионалних фотографа је сликало кип најбољим могућим апаратима, али нису могли забиљежити свјетлост, објавила је хрватска и штампа у БиХ, мада су се сутрадан ипак појавиле фотографије са свјетлошћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана