Март хладнији од зимских дана

BBC
Март хладнији од зимских дана

Лондон, Беч - Овогодишњи март други је најхладнији "мjесец прољећа" у посљедњих више од сто година, односно откако се мјери температура ваздуха, пише Би-Би-Си.

Просјечна температура у прошлом мјесецу износила је, бар у Британији, свега 2,2 Целзијуса, што је више од 3 степена мање од просјечне мартовске температуре у тој земљи. Према подацима британске метеоролошке службе, од овог марта био је хладнији једино март 1962, када је просјек температура био 1,9 степени.

Би-Би-Си додаје да је идентични мјесечни просјек мартовских температура, односно 2,2 степена, износио 1947.

Као посљедица тако хладног времена, смањена је и количина сунчаних сати у мјесецу у ком би требало да је бар 81 одсто сунчаних дана. Због свих тих показатеља, британски метеоролози су закључили да је март 2013. био хладнији од три зимска мјесеца.

Слична мјерења забиљежена су и у Аустрији. Тамошњи метеоролози сматрају да је овогодишњи почетак прољећа "најнепријатнији у посљедњих 69 година", поготово у источном дјелу Аустрије, гдје и данас пада снијег.

У Аустрији је посљедњи пут забиљежен овако хладан почетак прољећа само 1944.године.

Према актуелним прогнозама 7.април биће 17 дан заредом у коме ће бити биљежене температуре испод десет степени.

"Иако количине снијега нису велике за Беч је ова хладноћа у ово доба веома необична", рекао је агенцији АПА Александер Орлик из Завода за метеорологију и геодинамику.

Према његовим ријечима у Бечу од 22.марта није било ниједног дана са температуром преко 10 степени, а како ствари стоје то неће бити случај ни до 7.априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана