Мапа здравља на лицу

lovesensa.rs
Мапа здравља на лицу

Према схватању кинеске медицине, кожа је највише повезана са плућима и дебелим цревом. Међутим, различите дијелове лица можете "читати" као мапу здравља.

 

Чело


Подручје чела представља систем за варење. Акне на челу означавају проблеме с варењем или лошом елиминацијом токсина из тијела. Покушајте да се примјереније храните и једном мјесечно очистите тијело од накупљених токсина. Савјетује се детоксикацијска дијета воћем, поврћем и чајевима, која се најчешће спроводи од 36 сати до максимално три дана током којих су забрањени кофеински напици. Ако и упркос томе не можете да се ријешите осипа или бубуљица, испитајте толеранцију на намирнице које често конзумирате. Ако имате проблема с црвеном и/или сувом кожом чела, то је показатељ дехидратације па пијте више воде и чајева.

Подручје између обрва

Коријен носа и дио између обрва је зона јетре. Црвене мрље, бубуљице или оштре борице на том дијелу лица указују на отежану детоксикацију јетре. Помозите тијелу да се очисти смањеним уносом масне и пржене хране, млијечних производа и алкохола. Како јетра симболише бијес и фрустрацију и потискивање љутње, размислите о потиснутим емоцијама. У том случају може помоћи акупунктура ушију, гдје се стимулишу специфичне тачке за ослобађање стреса.

Нос

Врх носа одговара плућима, а коријен носа указује на проблеме са желуцем. Најчешћи су проблем митисери, који указују на лоше варење, а понекад и на низак ниво хлороводичне киселине, која је саставни дио желудачаног сока. Ту дијагнозу ћете најлакше провјерити код гастроентеролога, а свакако је потребно и да промените навике у исхрани. Ако је нос веома црвен или су изражени капилари, то је знак превеликог уноса течности која грије организам па смањите број шољица кафе, чаја или алкохола.

Образи

Представљају дисајни и кардиоваскуларни систем. Бубуљице на образима су често резултат исхране која обилује масноћама. Блиједи образи могу бити знак ниског нивоа гвожђа, а претјерано црвени образи указују на лошу циркулацију и превелики унос зачињене хране, алкохола, кафе и њихово отежано уклањање из организма. Најважније је промјенити исхрану, повремено очистити организам детоксикацијском дијетом или хомеопатским препаратима, а за побољшање циркулације и дисајног система помоћи ће пилатес или јога.

Подручје око очију

Подручје око очију представља бубреге. Тамни и/или врећасти подочњаци најчешће су насљедни, а могу да упуте и на задржавање течности у цијелом тијелу. Плави или свијетли подочњаци указују на умор и исцрпљеност. Црни се повезују са слабокрвношћу, а жута боја подочњака указује на проблеме са јетром и жучном кесом, што може бити посљедица исхране, али и неизражене љутње и разочарања. За појаву ситних мрља или пегица испод очију одговоран је брз темпо живота и преоптерећеност. Вријеме је да успоставите уравнотежен животни ритам. Неће шкодити ни да повремено одрадите куру увиним или чајем од бруснице јер поспјешују рад бубрега. Да бисте ублажили наведене потешкоће, потребно је да помогнете бубрезима. Пијте више воде и биљних чајева, а смањите унос соли, алкохола и кофеина.

Усне

Јасно, уста представљају функцију система за варење. Бијеле или врло блиједе усне могу указивати на низак ниво гвожђа и слабу циркулацију. Сува кожа или боре на уснама говоре о недовољном уносу воде. Ранице у угловима усана знакови су ниског нивоа витамина Б или гвожђа. Црвенило, топлина или крварење десни знак су повишене киселине у желуцу или упућују на исхрану са високим удијелом животињских масти и једноставних шећера.

Брада

Ово подручје указује на промјене у раду бубрега и система за варење. Црвенило на бради може бити знак исхране с високим удјелом прерађене хране, шећера и масти. А може указивати и на неуравнотежен рад бубрега, што се јавља код веома тешког рада или стреса. Конзумирајте намирнице богате магнезијумом или додатке прехрани обогаћене магнезијумом јер спречавају калцификације у бубрезима и бешици и дјелују детоксикацијски. Физичка активност, као и вјежбе опуштања такође су добродошле.

Вилица

На овом подручју лица огледају се хормонске промјене. Иако се овје хормони најчешће појављују у предменструалном периоду, ако вас муче чешће него једном мјесечно, савјетују се хормонске анализе крви, а по потреби и хомеопатско лијечење. Ситне бубуљице воденастог садржаја могу да укажу на проблем са лимфом, што може бити посљедица уноса неких лијекова, дјеловања токсина из околине или претјераног уноса намирница богатих рафинисаним шећером. Помоћ потражите у детоксикацијској дијети воћем и поврћем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана