Маје уопште нису знале кад је крај света

tportal.hr
Маје уопште нису знале кад је крај света

Што се више приближавамо том фаталном 21. децембру, стручњаци за мајански календар све се више труде да увјере људе да Маје нису предвидјеле апокалипсу на крају ове године

Археолози, антрополози и други научници састали су се у мексичком граду Мерида како би разговарали о импликацијама Мајанског календара који се састоји од 13 раздобља од приближно 394 године, такозваних бактуна.

Стручњаци процењују да је бројање година започело 3114. године прије нове ере, а 13 бактуна, односно 5.125 година, требало би да се заврши 21. децембра ове године. Такође, сматрају да је број 13 у мајанској култури имао посебно значење па зато и у овом случају представља прекретницу, али не и коначан крај.

Мексички археолог који ради при Националном институту за антропологију и историју, Алфредо Барера, рекао је да Маје јесу предсказивале неке појаве, али то се више односило на уобичајене ствари, попут суша или епидемија болести.

"Маје су имале пророчанства, али не у фаталистичком смислу, него у смислу догађаја који се у цикличком историјском концепту могу поновити и у будућности", рекао је Барера.

Стручњаци су такође истакли да су Маје, познате по култури писања, астрономији и комплексним храмовима, један од најнапреднијих индијанских народа чија је култура цвијетала између 300. и 900. године нове ере, били изузетно заинтересовани за будућност и будуће догађаје, и то пуно даље од 21. децембра 2012. године.

"Много је старих мајанских споменика који говоре о догађајима у далекој будућности", рекао је Џефри Брезвел, антрополог са Универзитета калифорнија у Сан Дијегу.

"Маје су очигледно вјеровале да се то може предвидјети. Рецимо, мајански владар града Паленљуеа, К'иницх Ханааб Пакал, вјеровао је да ће се након неколико хиљада година вратити на Земљу и поновно владати. С друге стране, неки споменици свједоче о догађајима који су се десили прије 3114. године прије нове ере", написао је Брезвел у писменој изјави за АР.

Само је неколико референци на спорни датум ове године пронађено уклесано у споменицима на мјестима гдје су Маје владале и ниједна се не односи на апокалипсу. Те су визије присутне заправо посљедњих хиљаду година на Западу и повезане су са хришћанским начином размишљања, а нису уопште дио мајанске културе.

"Ово је врста размишљања која нема никакве везе с мајанском културом, апокалипса и крај свијета нису у њиховој култури", рекао је Алекзандер Вос, антрополог са Универзизеза Љуинтана Роо у Мексику.

Брезвел је мајански календар и његов кружни систем упоредио са старим, аналгномим, мјерачима километраже.

"Дуготрајни календарски систем Маја је заправо као бројач километара у аутомобилу. Мој први ауто није могао да броји више од 160.000 километара, али то не значи да сам их прешао да би аутомобил експлодирао", објаснио је Брезвел алудирајући на апокалипсу и крај мајанског календара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана