Луксузни бункери штите Американце од апокалипсе

Танјуг
Луксузни бункери штите Американце од апокалипсе

Богате породице широм САД-а улажу велике количине новца како би се заштите од нежељених напада, природних катастрофа или апокалипсе, пише Форбс.

Сигурност дома је у посљедње вријеме постала опсесија, а фабрике које забринутим власницима обезбјеђују футуристичка помагала откриле су детаље о скупоцјеним бункерима, тајним пролазима, сигурним собама и софтверима за препознавање.

Чик Полак, председник компаније за дизајн и изградњу из Њујорка Полак & Партнерс је рекао да је, иако је безбједност одувијек била важна богатим купцима, трошење за ту ставку приметно порасло у посљедњих пет година.

А оно што се у те сврхе може пронаћи је стварно као из најбољих научно-фантастичних филмова.

Један Израелац је провео три године израђујући софтвер за препознавање лица, гласа и покрета тако да власници кућа који су га набавили могу заувијек да забораве кључ.

Креативе Хоме Инжињеринг у Аризони осмишљава и гради тајне пролазе скривене иза полица, гардероба, зидова.

Американ Сајферум Дор Компани се у посљедњих 30 година специјализовала за изградњу сигурних соба за приватне објекте, фабрике и међународне организације.

Годишње продају 50-60 посебно израђених врата отпорних на метке и са електромагнетним бравама, од којих свака кошта по 20.000 долара.

Фабрика ФЛИР Системс из Орегона израђује инфрацрвене камере које очитавају топлину свега до 15 километара удаљености.

Међу онима који живе изузетно сигурно је и Ал В.Корби власник фирме Стратеџик Арморед енд Фортифајд Енвиронментс, чији је дом на Холивуд хилсу осигуран напредним системима обезбјеђења.

Осим биометријског система за препознавање и специјалне гвоздене конструкције која је уграђена у кућу као заштита од земљотреса, испод куће постоји и бункер за спас од атомских и хемијских напада са довољним залихама воде хране и љекова да породица у њему може да преживи од три до шест мјесеци.

Корби за своје клијенте осмишљава бункере који се протежу на неколико стотина квадратних метара, а најчешће им се приступа кроз камине или врата која се подижу.

У овим бункерима се налазе довољне залихе хране, воде и медицинских потрепштина а у некима има и биоскопа, ресторана и спа соба, тако да би у њима могле да преживе и до три генерације једне породице. "Били би то нови Адам и Ева који би све почели из почетка" рекао је Корби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана