Лосови на Аљасци од јаке зиме побјегли у градове

Агенције
Лосови на Аљасци од јаке зиме побјегли у градове

Анкориџ- Ово је била тешка година за лосове из области Енкориџа, највећег града на Аљасци, јер је нападала рекордна количина снијега, која је натјерала те животиње да у потрази за храном и равним тлом сиђу с планина у насељене дијелове те савезне државе САД.

“Сваки пут кад имамо много снијега, имамо и више лосова у граду”, рекла је биолог Џеси Колтрејн.

И док је у многе дијелове САД већ дошло прољеће, праћено топлим временом, тек сада почиње да отопљује на Аљасци, гдје још увијек има пуно нагомиланог снијега, који је ове године умало дошао главе лосовима.

“Зиме су уобичајено тешке за копитаре, али ове године, имајући у виду колико је дубок био снијег и како је хладно било, имали су тешкоће да се крећу около. Када су најзад нашли равно мјесто, преко кога су могли лако да ходају, одлучили су да на њему остану, јер су имали и лак приступ храни”, рекла је портпаролка Коњичке бригаде Аљаске, Меган Петерс.

А то, како је додала, најчешће подразумијева путеве и градске шине.

Процјењује се да у Општини Енкориџ има око 1.500 лосова.

Сваке године они изазивају саобраћајне несреће у Енкориџу, а само од почетка 2012. у Енкориџу је страдало 455 лосова.

С друге стране, те животиње када пронађу погодно мјесто за живот, близу неког извора хране, на све су спремне да га заштите.

Тако је прошлог мјесеца један лос напао двије жене док су пратиле дјецу на аутобску станицу.

Џеси Колтрејн указује да и сами људи често изазивају нападе, тиме што прилазе преблизу лосовима, односно, не остављају им довољно простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана