Људи који би први могли отићи на Марс

Klix.ba
Људи који би први могли отићи на Марс

Чак и ако нисте заинтересовани за свемирска путовања, сигурно вам је фасцинантан концепт компаније Mars One. Њихова мисија је да пошаљу прву људску експедицију на Марс, а на јавни позив јавило им се више од 200.000 волонтера вољних да оставе своје животе и отпутују на Црвену планету.

Mars One је сада у процесу сужавања броја кандидата, а само ће четворо бити изабрано за путовање у свемир 2024. године. Засад их је у избору 660.

Процес насељавања Марса ће бити документован у оквиру ријалити шоуа, иако је многима и даље нејасно какви су то људи који желе отићи на Марс. Десетоминутни видео Гардијана приказује три кандидата како одговарају на тешка питања, укључујући и оно како ће живjети без секса до краја свог живота и зашто им се свиђа идеја напуштања свега и свих које познају.

Занимљиви интервјуи ипак представљају само "гребање по површини", с обзиром на то да постоје много важнија питања за будуће астронауте.

И поред крупног циља и чињенице да би, у случају успjеха пројекта, ушли у историју као први људи који би се населили на другој планети, жртве које тај подухват носи су огромне. Не само да ће колонизатори за собом заувијек оставити свакодневни живот, већ више никада неће моћи да изађу напоље и удахну свјеж ваздух. Свој живот ће проводити у затвореном кампу усред пустиње.

Новинар Гардијана који је интервјуисао волонтере поставио им је добро питање желећи да зна јесу ли они, по дефиницији, луди.

Важно је додати да ће одабрани појединци, уз физичку отпорност и интелектуалне способности, морати бити на апсолутном врхунцу менталног здравља, комбинујући невјероватне вештине сарадње како би остали здрави у малој бази на Марсу. Природа ове мисије такође подразумијева огромну количину јавног уплитања у њихове свакодневне животе, тако да ће поврх свега морати да се понашају нормално и буду допадљиви јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана