Људи би могли да ходају по води - на Мјесецу

Aгенције
Људи би могли да ходају по води - на Мјесецу

Сваке године у децембру, Шведска академија наука додјељује Новелову награду за најважније откриће у науци. Пар мјесеци прије тога, под мање грандиозним околностима, магазин „Анали невјероватних истраживања" додјељује Иг Нобелове награде.

Ова награда додјељује се истраживањима која „прво насмију људе а потом их натјерају да се замисле".

Добитници ове награде у 2013. години били су истраживачи из Европе – Алберто Минети, Јури Иваненко, Германа Капелини, Нађа Доминићи и Франческо Лакијанти због њиховог открића да "поједини људи могу физички бити способни да ходају по површини баре – уколико су они, као и бара, на Мјесецу".

Људи не могу да ходају по течној води (са можда једним изузетком) зато што су превише тешки и ломе површинску напрегнутост воде.

Минети и његове колеге запитали су се да ли би били бољи у условима смањене гравитације која би нас учинила лакшима?

У њиховим експериментима добровољци су кабловима били постављени изнад базена воде како би истраживачи били у стању да имитирају различите снаге гравитације – у распону од 10 до 25 одсто Земљине.

Са десет посто Земљине гравитације добровољци су били у стању да трче по води, али како се гравитација повећавала, они су тонули.

Највиша снага гравитације услед које су људи могли да ходају по води износила је 22 одсто Земљине.

Ови разултати сугеришу да би могли да ходамо по води Плутона а понеки од нас и Мјесца с обзиром да је гравитација осталих планета изнад 22 одсто Земљине.

Међутим, ово истраживање има и своју озбиљну страну.

„Озбиљна импликација овог истраживања јесте размишљање о разлици између гравитација, све бржег истраживања свемира и дугорочној еволуцији која би била потребна како би се адаптирала жива створења за живот у окружењима са другачијом гравитацијом", изјавио је Минети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана