Љубазност је уписана у генима

Агенције
Љубазност је уписана у генима

Лос Анђелес - Љубазност се дјелимично наслеђује, она је уписана у нашим генима, тврде амерички научници у недавно објављеној студији “Неурогенетика љубазности”.

Истраживачи Бафало и Калифорнијског универзитета установили су да постоји веза између дарежљивости и љубазног понашања и гена за креирање специфичних рецептора за хормоне окситоцин и вазопресин који се од раније доводе у везу са “финим” опхођењем у друштву. Тако особе које посједују ове гене имају веће шансе да буду љубазне.

Истраживање, објављено у часопису “Сајколоџикал Сајнс”, обухватило је 711 волонтера који су дали узорак ДНК и одговорили на упитник, креиран да покаже њихову нарав и став према друштву.

Особе које су имале “рецепторе за љубазност” биле су пристојне према другима чак и онда када су свет и људе око себе посматрале као пријетњу. Други облици хормонских рецептора су, пак, у комбинацији с негативним погледом на околину, резултирали негативним понашањем.

“Добра комбинација гена помаже људима да надвладају негативни став према свету који их окружује и да упркос страху помажу другима у невољи”, казао је вођа истраживања др. Мишел Пулен.

Научници, међутим, истичу да гени нису довољни и да околина и те како утиче на наше понашање.

“Права комбинација гена сама по себи не значи много јер ако су људи лоше васпитани или је околина негативно утицала на њих, или су имали лоше животно искуство, они ће највјероватније имати тешку нарав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана