Лептир кључ за прављење гардеробе која мијења боју!

Aгенције
Лептир кључ за прављење гардеробе која мијења боју!

Захваљујући грађи крила, прецизније структури која подсјећа на кристал неке врсте лептира могу да мијењају боју у зависности од угла посматрања. Хонгконшки научници планирају да „ископирају" принцип и направе тканине које ће мијењати боју.

Сићушни дјелови попут кристала откривени на крилима тропских лептира могли би да буду кључ у развоју гардеробе која мијења боју!

Хонгконшки физичари утврдили су како разлике у слојевима крила ових инсеката утичу на промјене у изгледу распореда боја, чак и међу припадницима веома сродних врста.

Процес би могао да се реплицира, тврде научници, што би довело до тога да имамо материјале који би могли да се „наштелују" да мијењају боју.

Три врсте лептира биле су под лупама и микрослопима стручњака Баптистичког хонгконшког универзитета.

Код свих је било присутно својство иризације, то јест примјећено је другачије рефлектовање свјетлости у зависности од угла посматрања.

Упркос томе што су били различитих боја (плаво-зелен, жуто-зелен и тамнозелен) када би их погледали из другог угла сви су попримали тамноплаве нијансе.

Због тога су научници посебно јаким микроскопима гледали попречни пресјек крила инсеката.

Структура коју су открили била је налик на вишеслојна огледала која рефлектују свјетлост само одређених таласних дужина.

„Било је веома узбудљиво видјети како природа ствара наноструктуре коју је човјеку веома тешко да направи", рекао је Кок Ваи Чиа, вођа научног тима.

Према његовим ријечима, тканина која би била направљена на овом принципу дању би била мирније ниансе, а са првим мраком претварала би се у материјал јаркијих тонова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана