Ледом оковани Нијагарини водопади

Aгенције
Ледом оковани Нијагарини водопади

Велики дио Сјеверне Америке окован је ледом, а из дана у дан стижу невјероватне слике природе и урбаних средина "заустављених у времену" моћним наслагама леда. Посљедње у низу су фотографије Нијагариних водопада.

Занимљиво је да вода и даље тече у самом водопаду, али све око њега је оковано ледом.

Нијагарини водопади представљају низ масивних водопада који се налазе на ријеци Нијагари у источном дијелу Сјеверне Америке, на граници између Сједињених Држава и Канаде. Састоје се из три одвојена водопада и, иако нису много високи, прилично су широки.

Са преко 168.000м³ воде у минуту, ови водопади су једни од најмоћнијих и најпознатијих у свијету. Иако вода у Нијагариним водопадима никад не престаје да тече, као што видимо ових дана ни зими, на изузетно ниским температурама, 1912. година створио се тзв. „ледени мост", од обале до обале, али је вода испод тог леда и даље текла.

Регион Великих језера представља највећу водену површину у континенталном дијелу свијета. У почетку су у овој области живјели амерички Индијанци, а од 1806. године почињу да је колонизују бели досељеници.

Територија водопада је увијек била предмет сукоба. 1812. године становници са америчке стране почињу да колонизују и другу обалу. Као посљедица овога избија рат, прије свега због економског значаја подручја. Канада, у то вријеме дио британског колонијалног царства, пружила је велики отпор. Послије неколико серија преговора успоставља се предратни статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана