Квантна физика каже: Вечни живот постоји

Aгенције
Квантна физика каже: Вечни живот постоји

Већина научника вероватно сматра да је живот послijе смрти немогућ, или да је барем немогуће доказати његово постојање. Ипак, један од њих тврди да има доказ да је живот вjечан, а он лежи у квантној физици.

Професор Роберт Ланца тврди да његова хипотеза биоцентризма нуди доказ да је смрт какву познајемо само илузија коју ствара наша свијест.

"Ми мислимо да је живот само активност угљеника и разних других молекула – неко вријеме живимо и онда идемо под земљу", каже научник на свом сајту.

Ланца који предаје на Вејк Форест универзитету у Сјеверној Каролини, каже да људи вјерују у смрт, јер су научени "да сви морају умријети", односно, наша свијест повезује живот са тијелом, а знамо да тијела умиру.

Међутим, његова хипотеза биоцентризма објашњава да смрт није тако коначна као што се чини.

Биоцентризам живот ставља у центар стварности и да живот ствара универзум, а не обрнуто.

То значи да свијест неке особе одређује облик и величину предмета у универзуму.

Ланца кроисти примјер као начин за перцепцију свијета око нас. Неко види небо и зна да је оно плаво, јер му је тако речено.

"Кључ је у томе да оно што видите не би било ту да није ваше свијести", објашњава Ланца. "Наша свеијст даје смисао свијету".

Гледајући универзум са биоцентричне тачке гледишта, вријеме и простор су само "оруђе нашег ума". Такође, смрт и идеја о бесмртности постоје на свијету без просторних или временских граница.

Слично томе, теоретски физичари сматрају да постоји бесконачан број универзума са различитим варијацијама људи и ситуација које постоје симултано.

Као примјер, Ланца наводи Јангов експеримент у ком су научници посматрали пролазак честица свјетлости кроз два прореза на препреци, честоца се понашала као метак који пролази кроз један ии други отвор.

Међутим, уколико је научник не посматра, она се понаша као талас. То значи да може проћи кроз оба прореза у исто вријеме.

То демонстрира да материја и енергија могу да имају карактеристике и таласа и честице, а да се понашање честице мијења у односу на перцепцију и свијест особе која је посматра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана