Кухињска или морска со: предности и мане

Zadovoljna.hr
Кухињска или морска со: предности и мане

Највећи проблем за наше здравље је натријум унешен путем кухињске соли која се у великим количинама налази у индустријски прерађеној храни што повећава дневну препоручену дозу уноса соли.

Једноставном елиминацијом индустријски прерађене и готове хране могуће је смањити унос натријума на здравију количину, али још важније је кухињску со замијенити морском соли која је здравија и пожељнија у исхрани.

1. Како се добија?

Кухињска со се ископава из дубине земље, а како би се прочистила и добила у облику у којем је купујемо на полицама пролази низ индустријских прерада при чему се уклањају бројни минерали, а додају адитиви.

Морска со добија се природним процесима испаравања морске воде, при чему сви минерали остају очувани у зрнцима.

2. Од чега се састоји?

Кухињска со чисти је натријум хлорид чији молекули у тијелу снажно привлаче воду из тјелесних ћелија што изазива дехидратацију ћелија и тиме успорава виталне функције организма. У процесу хемијске прераде, рафинисана со губи све вредне минерале и њена изворна структура се уништава.

Морска со садржи преко 80 минерала и елемената у траговима који су важни за здравље организма. Сви минерали долазе у природном облику, јер код испаравања морске воде на дну базена не остаје само натријум хлорид, него и све природне круте материје које су биле отопљене у морској води. Међу осамдесетак различитих минерала, елемената у траговима, карбоната и сулфата, присутни су и калцијум, калијум, бром, натријум, манган, магнезијум, јод, гвожђе и флуор.

3. Да ли садржи јод?

Кухињска со садржи јод који се сматра неопходним елементом за одржавање разних функција у тијелу због чега је овој врсти соли дуго давано на важности. Но јод је у овом случају елемент додан индустријским процесом, а не налази се као природан састојак соли.

Морска со јод садржи у својој природној структури иако у мањим траговима. Но бројни стручњаци не сматрају мањак јода у морској соли недостатком него истичу пуно природније уношење јода у организам и то конзумирањем намирница које га садрже у већим количинама. Лук, морске алге, бундева, тиквица, ананас, крушка су намирнице чијом конзумацијом задовољавамо потребе тијела за јодом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана