Крава из Панчева даје 81 литар млијека дневно

Б92
Крава из Панчева даје 81 литар млијека дневно

ПАНЧЕВО - У Србији постоји крава која би могла да се кандидује за најмлечнију краву свијета. Она даје 81 литар млијека дневно.

На фарми крава АД Качарева код Панчева краве у просјеку дају 29 литара млијека, међутим једна од њих даје екстремних чак 81 литар дневно. То је сигурно рекорд Србије и Балкана, гдје је просјек око 20 литара млијека по крави.

Стојадин Ђоковић, управник фарме, каже да је једном приликом ова кравица уз трократну мужу давала 85 литара млека. Ипак, оног дана када је комисија провјеравала млијечност шампионке, остварила је резултат од 81 литара млијека. За сада нема података да је иједна крава у Србији или на Балкану млијечнија од ове.

Ђоковић каже да нема података да постоји крава која даје више млијека, а тако нешто, каже он, свако може да провјери на основу листа колико је млијека предато.

А шампионка ужива разне врсте специјаног третмана. Пожељно је да овако млијечна крава добије женско теле, зато се од ове године на фарми користи сексирано сјеме бикова. То је сјеме које даје само женску телад.

Звонимир Симовић, главни ветеринар на фарми, објаснио је да све краве које дају преко 50 литара млијека осјемењавају сексираним сјеменом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана