Корисни савjети за штедњу струје: Будимо практични

Агенције
Корисни савjети за штедњу струје: Будимо практични

Прочитајте на који начин можете умањити потрошњу струје у свом дому и понашати се практично...

Да ли сте знали да скринсејвер троши подједнако енергије као и када се на рачунару нешто ради? Или да пуњач за телефон подједнако ради и када не пуните телефон? Пружамо вам неколико савjета како да неким ситним промjенама смањите рачун за струју у вашем дому.

У стану или кући умањићете потрошњу струје ако пратите одређене смjернице и ако се придржавате следећих савета:

1. Искључите све апарате (ТВ, пуњач за телефон, рачунар) када их не користите и из зида извуците каблове јер трансформатори, на примjер, троше струју и када не пуните телефон.

2. Скринсејвери на монитору рачунара троше исту количину енергије као када се на рачунару нешто ради. Боље је да рачунар искључите кад год не радите на њему. И изаберите монитор са равним екраном јер LCD екрани троше трећину енергије коју потроше CRT монитори. А ако вам није потребан велики десктоп, изаберите лаптоп - он је већи штедиша енергије.

3. Замjените обичне сијалице штедљивим. Штедљива од 25 вати свијетли истим интензитетом као обична од 100, а уштеда енергије је огромна.

4. Купујте бијелу технику А, или А+ класе - енергетски штедљиви апарати смањују рачуне.

5. Користите, када је год могуће, ноћну тарифу (од поноћи до 8 ујутру), тада је цена и до четири пута нижа од дневне.

6. Контролишите потрошњу електричне енергије. На сваком потрошачу електричне енергије наведено је колико струје троши у току једног сата. На примјер, ако вам је телевизор снаге од 100 W укључен три сата дневно, за мjесец дана ће потрошити 30 џ 0,1 kW x 3 х, што на рачуну износи 9 kWh.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана