Копао септичку јаму - нашао мамута

Jutarnji.hr
Копао септичку јаму - нашао мамута

Прво је пронашао зуб, а затим и горњу чељуст. У први мах, не знајући о чему је ријеч, 20-годишњи незапослени кувар Горан Поповић из Мохова код Илока у Хрватској уплашио се мислећи да је копајући септичку јаму у свом воћњаку наишао на људске кости.

Међутим, брзо се прибрао и схватио да су превелике у односу на људске и да је ријеч о некој животињи. Ипак, да ће у своме дворишту пронаћи кости младог мамута који је свој живот окончао прије 10-15 хиљада година и које су све то вријеме биле на дубини од 1,80 метара у дворишту Поповићевих, није могао ни сањати.

"Причекао сам старијег брата Бојана па смо на интернету прегледали слике, упоређивали с оним што сам нашао и претпоставили да је ријеч о костима мамута. Слиједећи дан кад сам копао пронашао сам дио поткољеничне кости и комадић кљове. Тада смо схватили да се овдје крије нешто потенцијално велико у дословном и пренесеном смислу, а онда нам је потврда за то дошла и од стручњака", испричао је Горан.

Његове ријечи потврдио је и Дражен Јапунџић из Геолошко-палеонтолошког одјељења Хрватског природњачког музеја у Загребу, који сматра да би се у воћњаку у Мохову можда могао пронаћи и први комплетан скелет мамута у Хрватској.

"На основу фотографија које сам добио са сигурношћу могу потврдити да је ријеч о костима младог мамута из времена од прије 10-15 хиљада година. Занимљив је и седимент који упућује на то да би се на тој локацији можда могао пронаћи и цијели скелет, а то би било спектакуларно", истакнуо је Јапунџић, који се с колегама припрема за одлазак у Мохово како би се до краја истражио тај локалитет.

У Илоку су још 1958. и 1959. у школском дворишту пронађени остаци мамута, као и на још 30-ак локација у Хрватској, од чега највише у крајевима уз ријеке Дунав, Драву и Саву. Међутим, никада није пронађен цијели скелет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана