Коначно рјешена мистерија Тутанкамонове смрти

Aгенције
Коначно рјешена мистерија Тутанкамонове смрти

Након тачно 3336 година комбинација форензике 21. вијека, али и доза среће напокон су одговорили на питање како је умро Тутанкамон, најпознатији фараон на свијету.

Њега су, показују докази, прегазиле кочије, а пише Индепендент.

Велика мистерија пратила је смрт дјечака-краља који је страдао 1323. године прије нове ере, када је имао свега 19 година.

Све је попримило још мрачније призвуке када је умро и археолог Лорд Карнарвон који је открио његову гробницу 1922. године заједно са Хауардом Картером. Тада је откривено и да Тутанкамону недостаје срце.

Сада су британски стручњаци открили загонетку фараонове смрти. Они вјерују да су повреде на његовом тијелу врло сличне онима које су се добијале у несрећама са кочијама. Међутим, открили су и још једну тајну - мумификовање Тутанкамона је лоше изведено па је његово тијело спаљено унутар саркофага.

Др Криса Нонтона, директора Египатског истраживачког друштва заинтригирало је када је дошао до неких Картерових података да је дио Тутанкамоновог тијела био спаљен.

Траг је дошао од др Роберта Конолија, антрополога са Универзитета у Ливерпулу, који је био дио тима који је рентгеном снимио фараонове остатке 1968. године.

Коноли је, наиме, међу костима недавно пронашао и дио фараоновог меса, што је једини такав узорак ван Египта.

Радећи заједно са форензичким археологом др Метјуом Понтингом, др Коноли је месо скенирао електронским микроскопом како би утврдио да је спаљено.

Хемијски тестови потврдили су те сумње. Тутанкамоново тијело заиста је било спаљено док је било затворено у саркофагу.

Истраживачи су открили да су уља за балзамовање у комбинацији са кисеоником и ланом узроковали хемијску реакцију која је "скувала" тијело на температурама већим од 200 степени Целзијуса.

Др Крис Нонтон рекао је како је ријеч о правом и великом открићу.

Радећи заједно са научницима са Института за форензику у Кранфилду, истраживачи су направили "виртуалну обдукцију" која је открила узорак идентичних поверда на једној страни Тутанкамоновог тијела.

Такође, њихова истрага објаснила је и зашто је само њему од свих осталих фараона недостајало срце. Било је, наиме, превише уништено у несрећи.

Наиме, фараонове повреде поклапају се са специфичним сценариом страдања под кочијом. Специјалисти за саобраћајне несреће направили су компјутерске симулације. Резултати су показали да је кочија директно ударила у њега док је био на кољенима. Тако му је смрскала ребра и карлицу, али и здробила срце.

Вјероватно је била трка кочија. Тутанкамон је пао са своје, па је на њега налетјела друга...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана