Колико је тешко разликовати лажњак од оригинала?

Aгенције
Колико је тешко разликовати лажњак од оригинала?

Стручњаци апелују да се за празнике треба чувати куповине лажњака који и цијеном и изгледом вјеродостојно опонашају оригинале.

У сезони празника тржиште је преплављено копијама торби познатих брендова чије су реалне цијене од 25 до 50 долара, а за које купци плаћају и до десет пута више.

Иако стручњаци савјетују да обраћате пажњу на детаље као што је број и проред линија на прошивеној торби (карактеристичном дизајну Шанела), унутрашња израда, па чак и сам лого бренда толико су вјеродостојни да копију једва могу уочити и модни стручњаци.

„Смислили смо и израз који ће најбоље дефинисати тако нешто - суперлажњак", каже аутор Марк Елвуд за ABC вијести – „Дајте лажњак модном експерту и питајте га да ли је то оригниал или није. Верујте ми, ни он неће знати да вам каже."

Репортерка вијести Бјана Голодрајга кренула је у потрагу како би пронашла најувјерљивији лажњак. Док је већина производа била изложена на улици, суперлажњаци су се чували у оставама и добијали на захтјев.

Након што је одбила неколико очигледних лажњака, новинарки су понудили ’нешто специјално’: чувену торбу Шанел 2.55.

Неименовани продавац је за њу тражио 600 долара, али је Бјана цијенкањем успјела да спусти цену на 430. Иначе, цијена оригинала износи пет хиљада долара, док се лажњаци крећу од 30 до 40 долара.

Експерти кажу да црно тржиште копија није само чисто кршење ауторских права, већ има шире посљедице по друштво.

"Постоје докази да је то врста организованог криминила, као и да дио новца иде за финансирање тероризма", објашњава професорка Сузан Скафиди – "То онда доводи до злоупотребе рада, посебно диеце. Сиећам се једном сам шетала Тајландом и видиела шесторо или седморо мале диеце, сви су имали испод 10 година, како сиеде на поду и склапају кожне ташне. Чула сам много примиера да су диецу тукли зато што би усред рада изашла да се играју."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана