Колико често се туширате?

Агенције
Колико често се туширате?

Ако се не туширате превише често, али другима то не желите да признате, нисте усамљени.

Поред тренда прања косе без шампона, многи се опредјељују да прескачу и сапуњање тијела.

Они који се без изузетка туширају сматрају да је прескакање одласка у каду штетно и погрешно. Осим тога, важе предрасуде да људи који се не туширају свакодневно имају непријатан мирис или чак видљиву прљавштину на тијелу.

Међутим, истина је да се тек у посљедњих 100 (а можда и мање) година људи купају чешће од једном недјељно.

Истини за вољу, свакодневно туширање није ни здравије ни боље од периодичног прања тијела, а многи који га прескачу кажу да тако умирују проблеме с кожом.

Када је ријеч о физичкој прљавштини, већина људи која не ради напољу нема ни прилику да се прекрије прашином, прљавштином или масноћом, па у већини случајева спољашним утицајима излажу само руке и главу.

Људи са кожним обољењима примјећују да свакодневно туширање погоршава симптоме екцема, док други једноставно сматрају да је здравије проредити одласке под туш.

Природна уља која влаже и штите кожу спирају се топлом, а нарочито врућом водом. Без тих уља, кожа је подложнија бактеријама и вирусима и изгледа суво и уморно.

Што је још чудније, тело може почети подстакнуто да производи уља, како би заштитило кожу, што доводи до зачараног круга туширања и лучења масноће.

Наравно, колико често би требало да се туширате зависи од ваших активности, од тога колико сте здрави (ако се здраво храните и довољно се крећете, природно ћете пријатније мирисати), као и од занимања. Осим тога, учесталост туширања зависи и од годишњих доба.

Ипак, један дио тијела треба да перете и више пута дневно – руке.

"Све док људи редовно перу руке и воде рачуна о дијеловима тијела испод појаса, туширање на свака два дана ником неће шкодити. Чак и два пута недјељно је прихватљиво, уколико имате биде и редовно испирате интимне дијелове тијела", каже Џон Оксфорд, професор вирологије Медицинског факултета Краљице Мери у Великој Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана