Колико често би требало да се туширамо и купамо?

Агенције
Колико често би требало да се туширамо и купамо?

Постоје различита мишљења о томе колико пута недјељно би људи требало да се туширају и купају.

У зависности од типа коже и косе зависи и учесталост туширања.


Они људи који се пречесто туширају и перу косу могу да изазову негативне посљедице као што су попуцали крајеви, а и прекомјерна употреба разних производа за купање такође није добра.

Истраживање спроведено прошле године показало је да се четири од пет жена не тушира свакога дана, док је трећина изјавила да може да прође и три дана, а да се не окупају.

Друго истраживање спроведено на универзитетима у Манчестеру, Единбургу, Ланкастеру и Саутемптону, показало је да се три четвртине испитаника тушира или купа бар једном дневно.

Међутим, сада се поставља питање да ли постоји "тачан" број пута колико често би требало да се туширамо и купамо недјељно.

Према професору Стивену Шумаку, декану Колеџа за дерматологију у Аустралији, људи треба да се туширају или купају онда када осјете потребу за тим.

"Тек је прије педесет до шездесет година (од изума купатила са тушевима) идеја свакодневног туширања постала уобичајена. Притисак за тим је заправо друштвени притисак прије него стварна потреба. Свакодневно туширање и купање је постало популарно због социјалног притиска да сви лијепо миришу", изјавио је професор Шумак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана