Који су разлози лошег задаха из уста?

tportal.hr
Који су разлози лошег задаха из уста?

Неки од најчешћих узрока лошег задаха су очигледни. Знате да је вријеме да оперете зубе након јела са бијелим луком или када ујутро готово бљујете ватру.

Међутим, постоје неки изненађујући узроци лошег задаха, познати као халитоза узрокована већом количином сумпорних једињења који стварају тежак и непријатан мирис. Ево тајних криваца.

1. Лијекови

Не значи да је лијек узрочника непријатног мириса, него су сува уста нуспојава неких лијекова. Пљувачка је битна за прање честица одговорних за настанак непријатних мириса па мање пљувачке у устима повећава лош задах. То је у суштини исти разлог зашто нам ујутро не мирише из уста.

2. Инфекције дисајних путева

Бронхитис или обична прехлада могу бити узрок смрада. Инфекције дисајних путева узрокују лош дах захваљујући излучевинама из носа или синуса које долазе у грло и уста. Бронхитис и упала плућа и синуса могу да довести до лошег даха.

3. Дисање на уста

Ако сте особа која дише на уста, осим што вјеројатно слините док спавате, ујутро ћете након буђења имати гори задах. То је зато што, баш као и кад пијемо неке лијекове, дисање кроз уста смањује количину пљувачке у усној шупљини што доводи до непријатног даха.

4. Гојазност

Једна је студија утврдила да ће гојазни људи вјеројатније имати лош задах. Наиме, организми који живе у цревима гојазних људи могу испуштати препознатљив гас који узрокује лош задах у устима. Тај је микроб присутан код чак 70 посто људи, али у већој је количини код 30 посто људи који су склони гојазности.

5. Избјегавање угљених хидрата

Заговорници Аткинсове дијете препознаће ријеч "кетоза" која објашњава процес сагијориевања масних састојака који настају када тијело користи масти и протеине за енергију будући да му угљени хидрати нису доступни. Тада тијело отпушта одређене хемикалије које у даху узрокују непријатна мирис и тај мирис није могуће отклонити прањем. Четкање, чишћење зубним концем и стругање језика није довољно да то превазиђете.

6. Здравствена стања

Јак мирис из уста који подсјећа на мирис рибе може да укаже на проблеме са бубрезима, а воћни задах може бити знак неконтролираног дијабетеса. Одређене врсте рака производе хемикалије у организму које могу да доведу до препознатљивог задаха. Хронична горушица такође може да доведе до лошег задаха будући да се желудачна киселина стално враћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана