Које је тајно оружје кинеске војске?

CNN
Које је тајно оружје кинеске војске?

Кинеска војска има тајно оружје, мајмуне, који су тренирани да не дозволе птицама да се гнијезде близу ваздушне војне базе, пише на вебсајту Народне ослободилачке војске Кине, а преноси амерички CNN.

Мајмуни се користе у једној бази на сјеверу Кине, која се налази тачно на главном миграторном путу птица. Када јата птица лете око базе то представља пријетњу за војне авионе. Птице би могле да буду усисане у авионске моторе што би угрозило живот и птицама и пилотима.  

"Не брините, имамо тајно оружје", рекао је високи официрир Су Чанг, према вебсајту војске.  

Говорио је о посебно тренираним мајмунима, макакијима, који одговарају на звук звиждаљке. Када се октрију гнезда птица у крошњама дрвећа, војска мајмуне се шаље да их уклони. Војска је покушала разним методама да склони гнијезда укључујући паљење, коришћење дугих штапова од бамбуса да их скида са дрвећа и слање војника да их ручно уклоне. Ни један није био ефикасан, птице су се стално враћале.  

Међутим када мајмуни склоне гнијезда оне се не враћају пошто они оставе мирис на гранама који обесхрабрује птице, према наводима кинеске војске.  

"Мајмуни су вјерни чувари који бране сигурност наших другова", пише на вебсајту кинеске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана