Која је најстарија раса паса?

Aгенције
Која је најстарија раса паса?

Дуго се веровало да су расе попут аките и шар пеја међу најстаријим, али чини се да никада нећемо бити у прилици да сазнамо која је раса заправо најстарија.

Нова студија открила је да су се псеће расе укрштале толико пута током година да је немогуће прецизно открити њихово поријекло.

Истраживачи са Дурам универзитета изјавили су да наши пси можда подсјећају на оне са древних слика, али да се десило толико промјена током хиљада година да није могуће са великом прецизношћу назвати неку расу древном.

„Сви расе толико су се мијешале међусобно да нисмо у стању да откријему ону прву расу од које је све почело", изјавио је др Грегер Ларсон, вођа истраживања.

Иако су пси припитомљени прије 15.000 година, као љубимце их држимо свега 2.000 година, а тек однедавно су постали „прави љубимци", а не животиње намијењене извршавању одређених задатака.

„Изглед и понашање паса толико се промјенио да наши преци не би могли да их препознају, и то преци који су живјели прије свега пар стотина година. Проучавање модерних раса није нам омогућило да сазнамо када су и гдје тачно људи и пси започели ову дивну међусобну везу", закључио је Ларсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана