Ко је најсклонији самоубиству?

Танјуг
Ко је најсклонији самоубиству?

Средовјечни људи из непривилегованих слојева су 10 пута склонији извршењу самоубиства, често зато што су изгубили осјећај идентитета и мушког поноса, указује британско истраживање, које је наручила добротворна организација “Самеританс”.

Ово истраживање указује да самоубиство није само проблем менталног здравља, него и мјеста у друштву и неспособности заједнице да одговори на потребе човјека суоченог са депресијом, анксиозношћу или неким другим поремећајем, пренијела је новинска агенција Ројтерс.

Мада се истраживање фокусира на Велику Британију, стручњаци истичу да је релевантно за многе развијене земље широм света, нарочито оне које су искусиле постиндустријски отклон ка привреди чији су главни замајац услужне дјелатности.

Средовјечном човјеку у основи није јасно да ли треба да буде сличнији људима из генерације свог оца - често традиционалистима, смиреним и штедљивим, или онима из генерације свог сина - прогресивнијих схватања и израженије индивидуалности, истичу стручњаци.

При том не помажу ни промјене на тржишту рада у посљедњих 60-ак година које погађају радничку класу.

“Са опадањем традиционалне 'мушке' индустрије, средовечни мушкарци не губе само посао него и извор мушког поноса и идентитета”, стоји у поменутом извјештају.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), мушкарци чешће извршавају самоубиство него жене у готово свим земљама свијета, а главни ризични фактори за овај чин су ментално обољење, прије свега депресија, као и злоупотреба алкохола, насиље, губитак блиске особе и притисак културне и друштвене средине.

Поменута студија указује да се у просјеку сваке године убије око 3.000 Британаца из непривилегованих средина.

Стивен Плат, професор здравствене политике Единбуршког универзитета истиче да је овај налаз “шокантан” и да не смије да буде игнорисан.

Будући да мушкарци често нису склони да говоре о својим проблемима и траже помоћ, Плат апелује да се осмисле начини да се ефикасније одговори на њихове потребе када западну у кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана