Климатске промјене - загријавања и захлађења

РТРС
Климатске промјене - загријавања и захлађења

Временске непогде, узроковане промјеном климе, у виду загријавања и захлађења, проузроковаће озбиљне проблеме на нашој планети у овом вијеку, а први наговјештаји су видљиви свакодневно - упозоравају научници.

Шеф програма метеоролошког и енергетског Свјетског фонда дивље природе Русије Алексеј Кокорин наводи да ће временске непогоде, као што су обилне падавине и топлотни таласи, бити честе појаве у будућности.

Стручњаци процјењују да ће се у наредних 20 година повећати за четири пута учесталост опасних метеоролошких појава.

На примјер, у овом тренутку, број таквих догађаја, у поређењу са 1960. годином, повећао се за неколико пута.

Прогноза о непрекидном загријавању планете ипак се не потврђује, већ се у научним круговима озбиљно разматра могућност да крајем вијека дође до озбиљних захлађења.

О томе свједоче промјене на Арктику. У наредних сто година, лед Арктика ће бити дебљи или тањи, односно биће хладније или топлије, али крајем 21. вијека настаће опште захлађење - наводе научници.

Недавно је на дну Арктичког океана откривено велико цурење метана, који се подиже у атмосферу у области топљења леда.

Научници страхују да би због тога на подручју арктичког леда температуре могле да порасту, што би могло да утиче на глобалну климу.

Још прије двије године, руски научници открили да је Источно-Сибирска арктичка област највећи извор метана. Студије су показале да се емисија метана на овим просторима може поредити са емисијом свих осталих свјетских океана.

И данас смо свједоци посљедица топлотних удара узрокованих промјеном климе.

У Шпанији гори на хиљаде хектара земљишта. У Валенсији су многи становници приморани да напусте своје домове. Пожар се гаси и из земље и из ваздуха.

У Аустрији већ двије недјеље пада киша која је изазвала клизишта у покрајинама Штајерска и Корушка - наводе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана