Кисели купус - и храна и лијек

kodren.com
Кисели купус - и храна и лијек

Стара пословица каже да ко држи до здравља једе купус. Богатство калијума, гвожђа, магнезијума, сумпора и бакра, мањих количина натријума, те повољан однос калцијума и фосфора осигурава максимално искоришћавање калцијума у организму и чини ову намирницу врло корисну по наше здравље.

Купус је једна од ријетких, ако не и једина, природна намирница гдје је човјек успио да побољша односно да јој повећа нутритивна својства кроз процес кисељења. Наиме, купус кроз процесе кисељења ферментацијом ствара изузетно активан кобаламин (Витамин Б12), који се иначе налази искључиво у намирницама животињског поријекла (нпр. у пршути). Из тог разлога кисели купус је за вегетаријанце неизоставна прехрамбена намирница.

Вишегодишња истраживања потврђују да се купус по садржају витамина Ц може слободно мјерити с лимуном и поморанџом (у 100 г купуса има 50 мг витамина Ц). Поред тога, кисели купус крије право благо пиридоксина (витамин Б6), без ког бјеланчевине уопште не би биле искоришћене.

Такође, кисели купус је извор ниацина (витамин Б3), потребног за ћелијску енергију, цјелокупни метаболизам, размјену материја у мозгу.

Расол

Код нас је познато да је расол познати напитак који се одомаћио као лијек за све тегобе везане за пробавни тракт те као народни лијек за смањење отеклина на зглобовима.

Међутим, мало је познато да је сок од сировог купуса богат не само витамином Ц, већ и љековити напитак широког спектра. Наиме, експериментално је доказано да се соком од свијежег купуса успјешно лијечи чир на желуцу и упала дебелог цријева. Сок од свјежег купуса подстиче размјену материја у ћелијама и повољно дјелује на слузокожу цријева. Помијешан са соком од шаргарепе и репе, расол, је одличан напитак за особе које имају мањак калцијума.Такође се препоручује женама у средњим годинама како би се зауставио процес остеопорозе.

Љековита својства:

Кисели купус, не само да има изузетна нутритивна већ и љековита својства попут:

1. побољшава расположење
2. организам чини отпорним на стрес
3. активира размјену материја у мозгу
4. помаже стварању црвених крвних зрнаца
5. стимулише рад ћелија и дјелује помлађујуће
6. помаже код изградње костију
7. регулише и смањује количину масних материја и холестерола у крви
8. јача имунитет и повећава снагу мишића
9. доприноси обнављању истрошеног везивног ткива

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана