Кинески суперстарци тврде да су открили тајну дугог живота

Aгенције
Кинески суперстарци тврде да су открили тајну дугог живота

Старци из кинеске провинције Ханан преживјели су инвазију, грађански рат и глад, а многи живе у негријаним бетонским кућица са само неколико долара дневно. Ипак, они су међу најдуговјечнијим људима на планети.

Ченгмаи, низ села протканих плантажама наранџи, има више од 200 становника старијих од 100 година. У односу на популацију од 560 хиљада, то их чини једном од најдуговјечнијих популација на свијету. Међу њима живе и најмање три "суперстарца", који су старији од 110 година. У читавом свијету постоји нешто мање од 400 људи те доби.

Ли Аизху, у чијој боравишној дозволи пише да је рођена 1900. године, живи у малој бетонској соби и свакодневно проматра патке како пролазе поред њене породичне куће. Од државе је, за своју дуговјечност, добила мјесечну надокнаду од 500 уана (81 долар) и бесплатно лијечење.

Други случајеви овако дубоке старости забиљежени су на Куби, грчким отоцима, у Јапану те Костарики. Истраживачи су као заједничке карактеристике уочили наглашену повезаност да породицом, доста физичке активности и исхрану базирану на биљкама.

Док је Кина пролазила кроз драматичне историјске промјене, већина становника Ченгмаиа је радила оно што и данас раде, узгајала усјеве.

"Никада нисам радио никакве вјежбе, осим тешког рада на фарми", каже 86-годишњи Ванг Каилу, који са супругом Ву Аихе живи у малој бетонској колиби. Пар каже да су се вјенчали дан након предаје Јапана у Другом свјетском рату, прије 68 година.

Стручњаци који су проучавали ову област тврде да би у феномен дуговјечности могло бити укључено неколико фактора.

Џенифер Холдавеј, која води Иницијативу за околиш и здравље у Кини за америчко Истраживачко вијеће друштвених наука, посјетила је Ченгмаи и указује како је њихова економија концентрисана око агрикултуре.

"Нема пуно индустрије, клима је добра, лако долазе до вјежбе, исхрана је здрава, а тло је природно богато селеном", рекла је Холдавеј,

Локално становништво тврди да је за њихову дуговјечност заслужан и алкохол. Џу Чхе, стара 104 године, наводи како свакодневно пије локалну ракију.

"Сваке вечери пијем алкохол, али само мало. Помаже вам да се загријете", додаје Шенг Ше, 80-годишњакиња која тврди да има 30-еро дјеце и унучади.

Активан друштвени живот такође је важан за дуговјечност, тврде стручњаци. Сваког јутра, многи старији становници Ченгмаија друже се у локалној чајџиници.

Студија коју је наручио локални Комитет Комунистичке партије наводи да становници Ченгмаија своју дуговјечност дугују марљивости, простодушности и великодушности те претежно вегетаријанској исхрани и раном одласку у кревет и устајању. Окружне власти су од својих "суперстараца" покушале направити медијске звијезде, како би се промовисали као центар дугог живота, а локалне компаније желе инвестирати у острво и од њега направити центар за пензионере из читаве Кине. Тако су већ почели да ничу нови стамбени блокови широм читавог округа.

Ипак, стручњаци наводе како су зоне са дуговјечним становницима ријетко у богатим областима.

"Уколико живите на мјесту са климом као што је ова није вам потребно много комфора: једноставна кућица, мрежа против комараца, неколико столица и људи с којима ћете се дружити. Другачије је на сјеверу, гдје морате проводити доста времена у кући, а свјежа храна је доста скупа", рекла је Холдавеј,.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана