Кина преузела примат у подморницама

Б92
Кина преузела примат у подморницама

Пекинг - Кинески бродоградитељи завршили су три напредне нуклеарне подморнице које могу да користе вертикално лансиране противбродске ракете, наводе кинески медији.

Сателитске слике које је прошле недјеље емитовала Централна телевизија Кине показују три подморнице у неодређеној луци, истиче „Кина дејли".

Како се наводи, ријеч је о подморницама Тип-093Г, управо завршеним и спремним да буду испоручене морнарици Народноослободилачке армије Кине.

Тип-093Г је унапређена верзија подморнице Тип-093, друге генерације кинеских нуклеарних подморница.

Уколико се упореди са релативно кратким, а уобичајним, подморицама од 110 метара, Тип 093Г има дужи труп како би било мјеста са вертикални систем лансирања, наводи се у извјештају.

Такав систем лансирања дизајниран је за ракете YЈ-18 које наводно могу да носе бојеве главе тешке 300 килограма у опсегу од 200 километара, а има и могућност маневра брзине до три маха прије него што удари у мету.

Осим тога, три нове кинеске подморнице имају побољшану брзину, мобилности и праве мање буке, ако се пореде са регуларним верзијама подморница.

Раније током фебруара вицеадмирал Сједињених Држава Џозеф Мулој је навео да је Кина превазишла САД у укупном броју подморница.

„Можда нису истог квалитета, али број њихових подморница расте невјероватном брзином. Оне сада имају више дизел и нукелеарних подморница за напад него ми", навео је Мулој.

Према његовим ријечима, Кина прави одличне подморнице које шаље на дуге мисије у регионе далеко од Кине.

Та његова процјена подстакла је страхове у Сједињеним Државама да би Кина подморницама које се налазе у Пацифику била способна да нападне америчку територију.

Међутим, ти страхови су, како се наводе, пренаглашени.

Нуклеарне ракете ЈЛ-2 према неким процјенама имају довољно снаге да стигну само до Аљеске, Хаваја или база војске САД у Гуаму.

Осим тога, развој кинеске морнарице био је дио годишњег извјештаја од односима Кине и Сједињених Држава у децембру прошле године у којем се, између осталог, коментарише сарадња руске и кинеске војске и њихов споразум о заједничкој изградњи нових подморница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана