Казахстан: Откривен узрок мистериозне болести спавања

index.hr
Казахстан: Откривен узрок мистериозне болести спавања

Мало мjесто у Казахстану које су медији прозвали "Успавана долина" раније је постало познато широм свијета због необичне болести од које су обољели њени становници.

Становници Калачија некад су и данима спавали, због накупљања течности у мозгу, а примјећивали су и вртоглавицу, умор, проблеме с памћењем и у неким случајевима, халуцинације.

Искључене су све вирусне и бактеријске инфекције, али у том подручју нису пронађени никакви токсини који би објаснили ову необичну појаву.

Међутим, локалци су тврдили да узрок лежи у оближњим рудницима уранијума, а испоставило се да су њихове претпоставке тачне.

Узрок болести је гас радон који се из рудника пробио до површине и полако тровао мјештане Калачија.

То је безбојни гас без мириса и укуса, а вјерује се да удисање може изазвати рак плућа, преноси "Дејли мејл".

Локалне власти разматрају опције пресељења читавог села јер сматрају да је немогуће уклонити гас из подручја у којем се појавио.

Иако ниво радијације у самим рудницима није довољно висок да би био опасан, озбиљно штети људима.

Професор Леонид Рикхванов с Одсјека за геоекологију и геохемију прогласио је руднике кривим за чудне симптоме код становника: "Због рудника су испод земље направљене просторије које су се полако пуниле водом чији се ниво полако подизао и гурао џепове гаса према површини. Радон има отровни учинак који тјера особу у стање слично сну, а потом особа стварно и заспи".

"Елиминисали смо вирусну и бактеријску заразу, али и радијацијску болест. Такође, нисмо пронашли доказе токсичних хемикалија закопаних у тлу за које су мјештани тврдили да постоје."

Готово свака пета особа од 600 мештана Калачија патила је од поменутих симптома.

Научници су појачали истраживање након што су се становници жалили да ситуација постаје све гора. Једна од становница, Алсу Шјаледева, казала је: "Страхујемо да ћемо једног дана сви заспати", а Игор Самусенко, чији син болује од исте болести, додао је: "Прво нормално трчкара около, а затим одједном успори и почиње да посрће. Кад окрене главу, очи му остану усредсређене на оно што је гледао. Кад га покушате пробудити, изгледа као да то и сам покушава, али не полази му за руком".

Љубов Белкова била је први забележени случај ове болести у априлу 2010. Лекари су у почетку говорили да је реч о исхемијском можданом удару, али тада су и код њених комшија забележени исти симптоми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана