Како звучи највећи инструмент на свијету?

NYT
Како звучи највећи инструмент на свијету?

Можда звучи невjероватно, али и Ајфелова кула може бити музички инструмент попут гитаре, виолончела или клавира. Ако не вjерујете, погледајте чиме се тренутно бави амерички композитор Џозеф Бертолоци.

Чекићи, најразличитије удараљке, жице и необични звуци – све то на висини од тристотинак метара изнад Марсових поља, са једним од најљепших погледа на град свјетлости.

Награђивани композитор познат по експериментисању са инструментима и музичким жанровима, Џозеф Бертолоци од краја маја борави у Паризу не би ли засвирао на, како каже, највећем инструменту на свијету.

Са тимом сарадника он сакупља најразличитије звуке настале „свирањем" Ајфелове куле, које ће потом уобличити у јединствену композицију.

Цио пројекат назван је „Tower Music", а Бертолоцију је требало четири године рада и труда да најзад засвира на Ајфеловој кули. Без контаката у Паризу, али и са веома мало новца на располагању, годинама се трудио да спроведе своју идеју у дjелу. Уз помоћ приватних новчаних донација, чији се износ попео до износа од 40.000 долара, Бертолоци је тек овог пролећа побjедио француску администрацију и добио дозволу за реализацију пројекта „Towr Music".

„Толико сам узбуђен што сам овде. Ово сам дуго планирао", казао је Бертолоци за Њујорк Тајмс.

„Различите димензије торња дају различите тонове. Ако радите са већом површином, онда ће она вибрирати спорије и дуће, па ћете добити дубљи тон", објашњава Бертолоци. „Ако вам требају рецимо високи тонови, вертикалне шипке и плоче ће вам одлично послужити."

Он објашњава да је први музички сусрет са Ајфеловом кулом био испуњен страхом, јер пре добијања дозволе све што је имао било је сведено на теорије и претпоставке.

„Шта бих радио да сам ’нашао’ петсто истих тонова? Срећом, све иде одлично, већ смо пронашли гомилу различитих тонова и звукова", додаје Бертолоци.

Овај добитник Греми признања и раније је спроводио сличне експерименте, попут пројекта „Bridge Music" када је „свирао" на мосту Френклина Рузвелта Њујорку. Идеју за париски експеримент добио је од своје супруг, прије скоро десет година.

Једног дана док је испробавао своје гонгове, чији је страствени колекционар, супруга је „ударила" постер Ајфелове куле на зиду, не би ли прекинула буку.

„Помислио сам – то би заиста могло да буде занимљиво", открива Бертолоци.

Како звучи Ајфелова кула у Бертолоцијевој композицији сазнаћемо слиједеће године. Премијера комада „Towr Music" заказана је за 2014. годину, када ће се концертом обиљежити 125 година Ајфелове куле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана