Како вријеме утиче на наше здравље и расположење

Агенције
Како вријеме утиче на наше здравље и расположење

Све је више људи који због временских прилика имају проблема са концентрацијом, нервозни су или имају неке озбиљне здравствене тегобе. Познато је да се боље осјећамо када је вријеме ведро и сунчано, међутим нагле промјене температуре свакако ће оставити трага на метереопатама.

Стручњаци кажу да је метереопатија све чешћа појава са којом се сусрећемо због озонских рупа, које су учиниле да промене времена постану нагле и интензивне, као и због савременог ужурбаног начина живота. Истраживања су показала да око 20 одсто људи данас има проблема са здрављем, понашањем и расположењем, услијед промјена временских прилика, као и да су метереопатији склонији људи који су веома анксиозни, емотивни и склони депресији. Тегобе се углавном јављају када дође до наглих промјена температуре, пада атмосферског притиска или при наглом порасту влажности ваздуха.

Појачан ветар такође може да утиче на здравље, и то код чак трећине људи, утичући на њихово расположење, али и може да изазовеи главобољу, депресију и несаницу.

Долазак олујног времена може да изазове главобољу, мигрену и промену расположења, а најјаче се осјећају сат времена прије олује. Тада киша и грмљавина обично донесу олакшање јер подижу атмосферски притисак.

Сунчано вријеме доказано побољшава расположење. Када је небо плаво, показало се да је самопоуздање код људи знатно веће, као и да смо тада одважнији, предузетнији и склонији авантуризму. С друге стране, велике врућине имају потпуно супротан утицај.

Иако временске промене могу да отежају свакодневно функционисање, здрав начин живота може олакшати тај проблем. Савјет је више се одмарати, затим шетати у природи и хранити се здраво. Такође је корисно свакодневно пратити биометеоролошку прогнозу. Неки људи "оптужују" временске услове и у данима када метеоролози не предвиђају промјене. Праћењем биопрогнозе можете избјећи такве "лажне узбуне", а уједно ћете моћи да се припремити и када вријеме буде стварно лоше.

Стручњаци кажу да је наш организам прилагодљив и да доста тога зависи од нашег става. На пример, ако смо склони депресији и негативном размишљању, ако видимо и облачић, одмах ћемо имати лош дан. С друге стране, позитиван став може да помогне да прегурамо такве дане. Поред тога, за олакшавање прилагођавања временским условима савјетује се уношење довољно течност посебно воде са додатним магнезијумом, који је нужан за добро функционисање крвног и нервног система.

Заговорници алтернативне медицине олакшање од лошег времена могу да потраже у ароматерапији, акупунктури, медитацији или другим техникама опуштања. Сваког дана барем пола сата прошетајте по парку или природи. Тако ћете се најлакше ускладити са тренутним годишњим добом.

Од временских услова не треба бјежати, већ треба бити свијестан њиховог утицаја на околину. Једно од рјешења против метеоропатије је уље од менте које вам може помоћи код главобоља и мигрена изазваним временским променама. Само ставите кап уља на папирну марамицу и удишите. Поред тога, помажу и мириси наранџе, рузмарина и лаванде који опуштају, па самим тим и смањују нервозу, а етеричним уљем лаванде можете да масирате сљепоочнице када имате главобољу.

Здрава исхрана богата сезонским намирницама јачају имунитет и помаже код осјетљивости на промене времена. Једите много воћа богатог витамином Ц, рибу, орашасте плодове и друге намернице које садрже доста омега 3 масне киселине. Избјегавајте намирнице богате угљеним хидратима које повећавају умор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана