Како су мачке завладале свијетом?

Агенције
Како су мачке завладале свијетом?

Иако их антрополози сматрају "најзалуднијим" животињама на свијету, мачкама одлично иде. У посљедњих 20 година, оне су практично постале популарнији љубимци од паса.

На њих се некада гледало као на мала, длакава створења која спавају по 16 сати дневно и стално се лијепе за извор топлоте, односно нас. Данас, међутим, мачка има нову фигурицу у популарној игри "Монопол".

У новој ери, држање мачака има значајне предности и докази кажу да 5.000 година послије фараона улазимо у нову еру обозавања мачака. За почетак мачке владају интернетом као наумреженији љубимци. Понека панда, пси како изводе трикове и на хиљаде снимака мачака.

Прошле године одржан је и први филмски фестивал посвећен мачкама у Минеаполису, који је привукао више од 10.000 људи из цијелог свијета.

Бизарно звучи чињеница да најпопуларнија мачка на свијету – Мару, има близу 188 милиона прегледа на свом Јутјуб каналу, а то је дупло више од странице Бијеле куће.

Један од могућих разлога зашто су мачке заузеле свијет јесте чињеница да њихови власници, обзиром на то да не морају да их шетају више пута дневно, просто проводе више времена на интернету.

Ипак, неки то објашњавају другачије - Мајкл Нувал, професор умјетности и философије на Кент универзитету мисли да су мачке водећи манипулатори људским емоцијама и да им је интернет одлична сцена управо за манипулисање.

Несташлуци мачака су забавнији када се дешавају другим људима: "Мачке су веома експресивне па су зато савршено платно за људске емоције" тврди Бен Хах, оснивач Cheezburgera , једног од најпопуларнијих фан сајтова мачака.

Шта су мачке урадиле за нас?

Ово је разумно питање, чак и најактивнија мачка ће 85% свог времена провести радећи – ништа. Оне своје вријеме проведу у грицкању, гребању намјештаја, парењу и праћењу својих власника. А онда опет тура спавања.

За мачке кажу да се везују за простор а не за људе и да им, како антрополози кажу, фали реална сврха. Чињеница је да су мачке биле ту прије нас и како је живот у дивљини био заморан и непредвидив, видјеле су своју будућност уз човјека.

У замјену за храну и склониште, оне су некада јуриле мишеве, пацове и птице. Вјековима касније, појавом отрова и пестицида и ова њихова улога је избрисана.

Међутим, мачке су откриле нову, бољу и кориснију улогу у животу човјека. Оне нас забављају, праве нам друштво и чине да их цјенимо. Као што је Фројд једном рекао: "Вријеме проведено са мачком, никада није изгубљено."

Можда су управо мачке савршени љубимци за времена која долазе, времена у којима се мање дружимо и више смо окренути себи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана