Како су Икеа, Лего или Пепси добили имена?

Агенције
Како су Икеа, Лего или Пепси добили имена?

Да ли сте се некада запитали како су познате компаније добиле своја имена?

Бизнис инсајдер доноси одгвор на то питање:

Икеа

Оснивач шведског ланца Ингвар Кампрад смислио је име фирми тако што је спојио своје иницијале са првим словима мјеста и имања на којима је одрастао - Elmmtarud and Arunnarund.

Лего

Име за компанију познату по коцкицама потиче из данских ријечи "лег гот", које у преводу значе добра игра.

Пепси

Познато пиће прво се звало Брадово пиће, по проналазачу Калебу Брадхаму, али касње је добио име по ријечи "диспепсија", односно болести пробавних органа. Пиће је требало да спречи проблеме.

Рибок

Рибок је добио име по комбинацији афричко-данске ријечи "рхебок" која се односи на једну врсту антилопе. Име је требало да представи брзину и грациозност.

Сони

Име те компаније је изведеница латинске ријечи "сонус" што значи звук, а и описује у сленгу младића из Јапана из педесетих који је паметан и наочит.

Амазон

Власник компаније Џеф Безос мислио је би требало да смисле име за компанију тако да оно почне првим словом абецеде како би увијек била на врху листа. Име највеће ријеке било је оно за које је сматрао да ће му донијети велики бизнис.

Канон

Оригинално име је "Keanon" назив је будистичке богиње. 1935. године промjењено је у Canon јер су пристигле бројне притужбе.

Блекбери

Блекберијево име је заправо асоцијација на купину јер је његова тастатура подсjећала на ту воћкицу.

Вирџин

Један од колега Ричарда Бренсона рекао је да су они "тоталне дjевице у том послу" и компанија је послије тога названа Вирџин.

Оракл

Име је добио по коду за пројекат који су његови оснивачи радили за ЦИА. То је била база података која је требало да зна одговор на свако питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана