Како се Пентагон спрема за топљење леда на Арктику?

Dnevnik.hr
Како се Пентагон спрема за топљење леда на Арктику?

Пентагон припрема своју прву стратегију за подручје Арктика јер убрзано топљење леда на том подручју даје подстицај глобалној трговини и искоришћавању енергије, али би тај процес могли да прате и сукоби, рекао је амерички министар одбране Чак Хејгел током конференције у канадском Халифаксу.

Чак Хејгел је током конференције о сигурности у Канади рекао да ће америчка војска развити своју инфраструктуру и могућности и наставити с одбраном америчког суверенитера око Аљаске. Он је нагласио да је дио нове статегије и сарадња с осталим земљама на подручју Арктика, укључујући и Русију.

"Током историје људи су се трудили да открију нове границе, а након нових открића обично су услиједили сукоби", рекао је амерички министар.

"Не можемо да избришемо историју, али можемо да се потрудимо да се она не понови на Арктику", додао је.

Руски предсједник Владимир Путин посљедњих мјесеци неколико пута је нагласио да је Арктик кључан за будућност руске привреде и сигурности, а недавно је обновио неке војне базе у том подручју.

Лед на подручју Арктика се 2012. године смањио на најмању површину откад је почело сателитско снимање почетком 1970-их година, а многи стручњаци сматрају да ће се до средине овог вијека лед потпуно топити током љета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана