Како се непостојеће острво појавило на Google Earthу

Агенције
Како се непостојеће острво појавило на Google Earthу

Прошле године, група аустралијских истраживача открила је непознато острву у близини Нове Каледоније. Острво, названо Сeнди, појавило се на Google Earthу, али када су научници отпловили до њега у новембру прошле године, нису пронашли ни трага од острва.

Истраживачи су касније објаснили зашто се ово фантомско острво појављује на неким мапама већ дуже од једног вијека, указујући на људске грешке и могуће наплавине.

Острво је први пут забиљежио китоловац Велокити 1876. године, а у графикону британског Адмиралитета први пут се спомиње 1908. Касније експедиције нису успјеле да пронађу острво, те је са хидрографских карата уклоњено 70-их година прошлог вијека.

Међутим, фантомско острво је остало на неким картама те је тако завршио и у дигиталним базама података попут Свјетске векторске обалне базе података, коју је развила америчка војска.

"Током конверзије карата у дигитални формат убачено је и ово острво", изјавила је Мариа Сетон, са Универзитета у Сиднеју.

"Сви смо се добро насмијали Googleу када смо „прошли" кроз острво. Затим смо сакупили информације о морском тлу, које ћемо послати надлежним властима како би се свјетска мапа могла измијенити", рекао је за Sydney Morning Herald Стевин Миклетваите, научник Универзитета у Западној Аустралији.

Међутим, шта је заправо посада китоловца Велокити видјела, када су помислили да су открили ново острво? Сетон и њени колеге наводе да се највјероватније радило о огромном сплаву од морских наплавина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана