Како пси виде свијет око себе?

Index.hr
Како пси виде свијет око себе?

Већина људи свијесна је да пси виде свијет другачије, а најчешће се сматра како су пси слијепи на боје и виде само скалу сивих тонова. Важно је знати колико и како ваш пас види како би разумјели како да га дресирате.

Супротно популарном мишљењу да су пси слијепи на боје и да свијет виде црно-бијело и пси могу да виде боје, али у мањем распону од људи. Код паса се скала боја коју виде врти око крем, бијеле, плаве, љубичасте и сиве. Али ваш пас неће моћи да одреди разлику између зелене и црвене играчке, ако је боја једино што их разликује.

Ноћни вид код паса и њихова способност да одреде разлику између облика, препрека и простора пуно је бољи него код људи. Очи пса имају више сензора који омогућавају очима да боље процесуирају доступно свијетло, односно повећавају га.

Пси су мање осјетљиви на свијетлост од људи и знатно лошије детектују промјене на свијетлу. То значи да људи виде пуно више промјена на свијетлу од паса, као на примјер сијенке.

Сва чула код пса раде заједно како би створила пуну слику свијета око њих. Иако псећи вид није тако добар као код људи, њихов изврстан њух надокнађује тај недостатак. Примарно чуло код паса је њух који им онда помаже да са другим чулим створе потпуну слику свијета.

Пси пуно лакше уоче покрет, чак и с веће удаљености. Када се то споји с добрим ноћним видом, јасно је због чега пси понекад инсистирају да се нешто налази у мраку иако њихови власници не виде ништа.

Псеће очи постављене су мало више са стране главе, што значи да пси имају пуно шире видно поље. Пси виде радијус од 270 степени. Због тога пас може да уочи више ствари које се догађају око и иза њега али, за разлику од људи, пси немају толико развијен осјећај дубине.

Пси немају око за детаље и не могу да распознају узорке на предметима пошто је оштрина вида код паса шест пута мања од оне код људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана