Како препознати да ли је месо покварено?

Агенције
Како препознати да ли је месо покварено?

Било да су у питању одресци, ражњићи, фаширано месо за ћевапе, пљескавице... битно је да знате да препознате да ли је месо које купујете покварено.

Јарка црвена боја често може да превари, али сигуран показатељ је сигурно непријатан мирис меса.

Међутим, идемо испочетка.

Када бирате месо, прво што треба да урадите јесте да погледате датум производње/рок трајања меса.

Боја меса, како смо већ споменули, може преварити. Свjетлоцрвена боја не значи да је месо свjеже, нити тамнија боја не значи да је месо покварено. Боја зависи од изложености кисеонику, али и топлини и свијетлу у продавници.

Помиришите месо, то је сигурно најбољи показатељ. Уколико мирише непријатно, није добро за јело, ма колико да вам изгледа свјеже.

Ако месо има слузаву текстуру, то вјероватно значи да су се бактерије почеле множити на површини.

А шта је с месом испод фолије?

 


Продавнице могу имати различите дане доласка свјеже робе, зато је најбоље сазнати информацију из поузданих локалних извора.

Држите се делова радње гдје се обично налазе свјежи производи као што су воће и поврће, и свјежа риба и месо. Упаковано месо не купујте ако је рок трајања близу истека.

Занимљиво је да се пилетина, говедина и неки плодови мора пакују у амбалажу од стиро-пјене. Испод меса се налази подлога која упија течност која излази из њега. Имајте на уму да је вишак течности показатељ старости.

Ако се месо на полици налази већ неко вријеме, течност ипак не мора бити видљива, јер је упија подлога која се налази у амбалажи. Како онда открити скривену течност? Стисните прстима месо, ако је течност испод, показаће се са стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана