Како настају муње?

Daily Mail
Како настају муње?

Закони физике налажу да је за настанак муње потребна снажна електрична струја, много већа од оне у олујном облаку, како би муња дошла до тла.

Сада британски научници вјерују да знају одговор на питање како настаје муња, а то може помоћи метеоролозима да предвиде грмљавину.

Научници кажу да муњу изазива сударање ледених честица у олујним облацима, због чега се ствара електрични набој. Међутим, мишљења су подијељена у погледу тога како настаје настају муње које сежу до земље. Сада истраживачи са универзитета Рединг кажу да соларни вјетрови стварају "пут" потребан за "силазак" муње.

Они сматрају да соларни вјетрови, односно емитовање честица из Сунчеве атмосфере великом брзином, ствара набој у ваздуху, што значи да је потребна слабија струја за удар грома.

Космичко зрачење, још један извор честица под напоном које потичу од звјезда које су експлодирале на другом крају свемира, други је окидач муња.

Др Крис Скот из Метеоролошког одјељења Универзитета Рединг каже: "Да би муња пресјекла ваздух, потребан је већи напон од оног у облацима. Лабораторијска тестирања показују да је потребно око 150 kV/м како би се створила муња, али у олујном облаку обично нема више од 30 kV/m. Сматрамо да брзи соларни вjетрови пружају довољно набоја за стварање муње".

Иначе, муње изазову око 24.000 смртних случајева широм свијета. Научници се надају да ће захваљујући овом открићу лакше предвиђати олује с грмљавином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана