Kако мачке размишљају?

Агенције
Kако мачке размишљају?

Лако је говорити о мачјој интелигенцији, али дефинисати шта то тачно значи веома је тешко. Когнитивна психологија има више теорија о различитим облицима интелигенције и њих је могуће прилагодити да бисмо процијенили колико су мачке стварно паметне.

Научници углавном прихватају идеју да постоји више облика интелигенције. Људска интелигенција испољава се на осам разних начина, односно разврстава на:

1. лингвистичку
2. логичко-математичку
3. музичку
4. спацијалну (просторну)
5. тјелесно-кинетичку
6. природну
7. друштвену
8. личну

Овај концепт људске интелигенције може се прилагодити да бисмо проучили мачке. На мачју интелигенцију могли би се примјенити горенаведени појмови од четвртог до осмог. У мачјем мозгу постоје центри за учење који опслужују ове способности. Ево примера:

- Изванредна способност сналажења на просторима великих размјера = 4
- Урођено познавање покрета и силе = 5
- Способност да се изабере безбједно и плодоносно мјесто за живот = 6
- Оштар смисао за препознавање опасности, опрез и самоодбрану = 6
- Способност да се зна и упамти шта треба а шта не треба јести = 6
- Урођено препознавање понашања других животиња, између осталог и да се по првој реакцији предвиди даље понашање = 7
- Интуитивна склоност ка обилажењу, истраживању и обиљежавању територије = 7
- Препознавање улоге и значаја сродства, посебно у односу мајка–младунци = 7
- Схватање значаја личне хигијене = 8

Што се тиче свијести о простору, тјелесне и интелигенције покрета и природне интелигенције, мачке су паметније и од нас и од паса.

Како мачке размишљају

Неки стручњаци за понашање сматрају да мачке „размишљају” у сликама и упамћивањем мириса и звукова. Доказано је да мачићи најбоље уче запажањем. Мачићи који имају прилике да гледају мајку како лови миша одрашће у много боље ловце него они којима се та прилика никада није пружила.

Памћење великих простора

Добро су познате приче о мачкама које су непримјећене ушле у неко возило и доспјеле стотинама километара далеко од куће, а онда ипак успјеле да пронађу пут назад. Нама је све до данас непознато како мачке постижу такве подвиге.

Познавање силе и кретања

Сваког дана у животу мачке се налазе на проби што се тиче схватања појмова силе, масе и убрзања. Најбоље примјере за то пруђају нам мачке које прогоне и лове плијен.

Мачји снови

Понекад мачка у сну пружа и истеже шапе, мрда брковима, палаца репом или испушта звуке. То се догађа када је мачка у такозваној РЕМ фази, која подразумијева дубоок сан и активно сањање. У РЕМ фази електрични импулси у мозгу активни су као и када је мачка будна, па можемо с разлогом закључити да мачка, баш као и ми, у овој фази сања. Мачке у живају у спавању. У просјеку преспавају око осамнаест сати дневно. Постоје претпоставке да се за то вријеме преслишавају о својим могућим тјелесним реакцијама, као што је бори се или бјежи одговр на опасност.

Јединствени облици интелигенције

У поређењу с псима, свињама или приматима мачка није нарочито добра у рјешавању загонетки и проналажењу излаза из лавиринта, али власници мачака често долазе до закључка да њихове љубимице посједују извесну екстрасензорну интелигенцију: да виде оно што ми не видимо и могу да предвиде догађаје – укратко, да су помало видовите. Већина прича ове врсте анегдотске су природе, али за то да мачке имају ненадмашан смисао за оријентацију постоје чврсти научни докази, што је можда повезано са сићушном количином гвожђа у мозгу, захваљујући чему мачка може да се управља према Земљином магнетном пољу. Професор Бенџамин Харт с Ветеринарског факултета Универзитета Калифорније запазио је неуобичајено понашање мачака непосредно прије земљотреса.

Мајчинска свијест

Њега коју мајка мачка пружа својим младима облик је инстинктивног понашања, као и код свих других сисара. Храњење, умивање и преношење мачића повезани су, међутим, и са интелигенцијом.

Тест: колико је паметна ваша мачка?

Овај тест може да вам помогне да процјените укупну интелигенцију своје мачке.

Поени: никада = 0, понекад = 5, увијек = 10

Моја мачка је самостална и умије да се стара сама о себи.

Моја мачка покушава да ме наведе да јој испуним оно што хоће.

Моја мачка је живахна, радознала и истраживачки расположена.

Моја мачка разумије моја осјећања и расположења и реагује на њих.

Моја мачка је опуштена и мирна кад непозанти људи дођу у кућу.

Моја мачка зна како јој је име и доћи ће када је позовем.

Моја мачка умије да ријеши проблеме, на пример да отвори ормар.

Збир

0–25 – могло би и боље

26–49 – прилично је интелигентна

50–70 – геније међу мачкама

Текст је преузет илустрованог водича “Мачке” др Бруса Фогла, објављеног у издању Лагуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана