Kако мачке међусобно разговарају

njuska.com
Kако мачке међусобно разговарају

Мачке имају веома разијену вокалну комуникацију. Могу да произведу изненађујуће велики распон звукова, а свако од њих има различито занчење.

Мјаукање је најтипичнији звук који мачка користи и најчешће га користи у комуникацији са људима. Он може да има различита значења, зависно од начина и ситуације у којој се мачка њиме користи. Истраживања која су се бавила понашањем мачака показала су да мачке мјаучу само када нешто желе, јер мјаукање увијек даје резултат.

Такође је доказано мачке различито мјаучу у различито доба дана, као и да не постоје двије мачке које једнако мјаучу.

Мачка мјаукањем тражи храну, мажење или излазак у двориште… Неке расе су по природи много причљивије од других, међутим многе мезимице овај облик комуникације могу користити као тајно оружје да привуку пажњу и да добију тачно шта желе што некад може да постане и проблем власницима.

Такозваним „цвркутањем" мачка показује срећу и задовољство. Тим звуком мајка позива своје мачиће или најављује свој повратак ако је неко вријеме била одсутна из легла. Многе одрасле домаће мачке цвркутањем поздрављају свог власника.

Осим тога мачке учесталим мајукањем високе фреквенције показују неко незедовољство или пак стрес или бол. Такође сваку сезону парења прати и стална дрека, односно дубоко и гласно мјаукање који подсјећа на дечји плач. Поред мајукања, мачке се такође оглашавају предењем, фрктањем, режањем, шкљоцањем, и са још око стотину других гласова.

Још један звук који је карактеристичен за мачке је предење и оно је саставни дио комуникације. Сам звук настаје од кретања ваздуха кроз сужене канале у плућима које својим помјерањем прави дијафрагма. Мачке преду на фреквенцији од 25-150 вибрација по секунди. Овај звук се углавном повезује са задовољством код мачке, али и он може имати различита значења.

Некада мачке преду ако су јако болесне или повређене. Ипак, предење прије свега означава добро расположење и први пут се чује код мачића док сисају млеко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана