Како да преживите +40

Агенције
Како да преживите +40

Сарајево - Од данас је у Босни и Херцеговини на снази црвено упозорење због високих температура.

Меторолози су најавили 40 степени, а сутра и више...

Поред препоруке да не излазите ван у времену високих температура - ако баш не морате, поготово не с дјецом, да не возите у том периоду, Радио Сарајево доноси још неколико савјета: како се расхладити, шта избјегавати, кад отићи љекару...

Настојте расхладити простор у којем живите. Мјерите собну температуру између 8 и 10 сати, у 13 сати и ноћу након 22 сата. Идеално би било собну температуру држати испод 32°Ц дању и испод 24°Ц ноћу. То је посебно важно за дјецу или ако сте особа старија од 60 година или ако имате хроничне здравствене проблеме.

Користите хладнији ноћни ваздух да расхладите дом. Отворите све прозоре или ролете током ноћи и раних јутарњих сати када је спољна температура нижа (ако је то могуће).

Смањите количину врућег ваздуха унутар стана или куће. Дању затворите прозоре и ролете, нарочито оне који су окренути према сунцу. Угасите сва умјетна свјетла и што је више могуће електричних уређаја.

Ставите завјесе, драперије, тенде на прозоре који добијају јутарње или поподневно сунце.

Објесите мокре пешкире како би расхладили ваздух у просторији. Но, немојте заборавити да се тиме повећава влажност.

Ако имате уређај за расхлађивање, затворите врата и прозоре како не би трошили више енергије него што је потребно.

Електрични вентилатори могу пружити олакшање и освјежење, али ако је температура изнад 35 ˚Ц неће спријечити болести везане уз велике врућине. Важно је пити довољно течности.

Склоните се у најхладнију просторију вашег стана/куће, посебно ноћу.

Ако ваш стан/кућу не можете држати хладним, проведите 2-3 сата дневно у хладном простору (нпр. јавна зграда која је хлађена).

Избјегавајте излазак у најтоплијем дијелу дана.

Избјегавајте напоран физички рад. Ако морате напорно да радите чините то у најхладније доба дана, што је обично ујутро између 4 и 7 сати.

Потражите сјену.

Не остављајте дјецу или животиње у паркираном возилу.

Редовно користите креме са заштитним фактором од штетног УВ зрачења. Нарочиту бригу ваља посветити новорођенчади и малој дјеци. За њих треба користити заштитне креме с највећим фактором.

Прилагодите своје излагање сунчевом УВ зрачењу уважавајући дневне промјене вриједности УВ индекса.

Избјегавати боравак на сунцу у раздобљу од 10 до 17 сати,  посебно дјеца, труднице, старије особе и срчани болесници те болесници обољели од шећерне болести;

Туширајте се или купајте у млакој води. Друга могућност је је заматање у хладне мокре пешкире, хладити се мокром спужвом, купке за ноге...

Носите лагану широку свијетлу одјећу од природних материјала. Ако идете напоље, ставите шешир широког обода или капу и сунчане наочаре.

Користите лагану постељину, плахте, по могућности, без јастука како би избјегли акумулацију топлине.

Пијте редовно и избјегавајте алкохол и напитке с превише кофеина и шећера.

Једите чешће мале оброке. Избјегавајте храну богату бјеланчевинама.

Посјетите породицу, пријатеље и комшије који већину времена проводе сами. Осјетљиве особе могле би затребати помоћ током врућих дана.

Разговарајте о топлинском удару с породицом. С обзиром на своје здравствено стање и активности сваки члан породице треба знати које мјере заштите мора подузети.

Ако је неко кога познајете под ризиком, помозите му да добије савјет и подршку. Старије особе и болеснике који живе сами треба посјетити бар једном дневно.

Ако узимају лијекове, провјерите с љекаром који их лијечи какав утицај ти лијекови могу имати на терморегулацију и равнотежу течности у тијелу.

Држите лијекове на температури испод 25 ˚Ц или у фрижидеру (прочитајте упутства о складиштењу лијека).

Тражите савјет љекара ако имате неку хроничну болест или узимате више лијекова.

Тражите помоћ ако имате вртоглавицу, слабост, немоћ, тјескобу или сте изразито жедни и имате јаку главобољу; што прије идите у хладнији простор и мјерите температуру.

Смирите се и легните у расхлађену просторију ако имате болне грчеве, најчешће у ногама, рукама или трбуху, често након проведеног рада или вјежбе у врло врућем времену, пијте течност која садржи електролите, а у случају да грчеви остану присутни дуже од једног сата потребна је медицинска помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана