Како да љети лакше заспимо?

Новости
Како да љети лакше заспимо?

Будући да је љети теже заспати, неке ствари прије одласка у кревет треба избјегавати.

Љетње врућине утичу на сан, а сунце преко дана још више исцрпљује. Будући да је љети теже заспати, неке ствари прије одласка у кревет треба избјегавати.

Вјежбање је важно за здравље и може да сан учини квалитетнијим. Ипак, немојте да вјежбате бар три сата прије планираног одласка у кревет. У супротном, температура тијела расте, рад срца се убрзава, па ће тијело бити пуно енергије. За вјежбање изаберите неки други дио дана.

Истраживања су показала да боравак пред монитором или телевизором отежава сан. Електронски уређаји љети додатно загријевају простор и онемогућавају производњу хормона који подстиче сан.

Као и вежбање и топао туш или купка могу да вам помогну да заспите. Али ако се туширате или купате непосредно прије одласка на спавање, то урадите барем сат времена раније и допустите да се тијело само охлади прије одласка у кревет.

Љети је важно да уносимо довољно течности, али то не треба радити сат или два прије него што кренете на спавање како током ноћи не бисте сваки час ишли у тоалет. Такође, избјегавајте и да у кревет идете жедни, да се усред ноћи не бисте будили због жеђи.

Што год да радите, не остављајте то за ноћне сате, јер тако напрежете мозак и терате га да ради. То изазива непотребан стрес, па нећете моћи брзо да заспите.

Узбудљив психолошки роман не би требало да читате непосредно прије спавања. Разбудиће вас, а чак и ако престанете с читањем, тијело неће моћи брзо да се опусти. Стога читајте нешто досадно па ћете врло брзо заспати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана