Како да израчунате вишак или мањак тјелесне тежине

novosti.rs
Како да израчунате вишак или мањак тјелесне тежине

Питању тежине треба приступити с тачним прорачуном. Дефинитивно пред собом треба имати циљ – колико килограма или центиметара треба да се рjешите.

Неадекватно оцjењивање тежине доводи жену до гладовања, држања различитих дијета, редовних посjета теретана и других драстичних мера. Али ова метода није увijек оправдана. Понекад дијете не доприносе ничему.

Овај хир мозе довести до исцрпљивања и појаве разних болести. А, ви само треба да уравнотежите своју исхрану и смањите употребу масне хране. Али постоје и друге једноставне методе.

Дакле, питању тежине треба приступити с тачним прорачуном. Дефинитивно пред собом треба имати циљ – колико килограма или центиметара треба да се рjешите. Постоји неколико начина за израчунавање ових индикатора.

Најлакши – на прегибу на стомаку

Ако је прегиб више од 3-4 центиметра, то је аларм за чињеницу да је врijеме да се бринете о себи. Код мушкараца ова цифра треба да буде мања од 1-2 цм.

Слijедећи метод, који се широко користи, то је формула Брока.

Овдjе се узима у обзир: висина, тежина и узраст. Узраст долази у обзир, јер током година људи скоро увijек добијају на тежини. Овдjе не мозете да се борите против природе.

Наједноставнији метод (ако још нисте напуниле четрдесет):

Од своје висине одузимате 110 и добијате вашу идеалну тежину.

Ако имате више од четрдесет година, од висине одузмите 100.

Постоји и друга опција: ако ваша висина не прелази 165 цм, од висине одузмите 100. Ако висина 165-175 цм, онда треба одузети 105. А ако је више од 176 цм, одузмите 110.

Ево једног од најпрецизнијих метода за дефинисање тjелесне масе. Рачунамо број килограма одговарајућих метру квадратном.

Прва фаза: мjеримо висину и тежину

Затим се тежина подели са квадратом висине, и по добијеном коефицијенту можемо судити о свом стању.

Уколико вредност падне на интервалу од 18,5 до 24 – то је норма.

И у овом случају ништа немојте мијењати на себи.

Ако је вредност мања од 18.5 – треба да покушате да се угојите, а ако је више – изаберите начин за губитак сувишних килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана