Како ћемо изгледати за 100.000 година?

Tportal.hr
Како ћемо изгледати за 100.000 година?

Кроз 100.000 година људи би могли имати виша чела, веће очи и тамнију кожу, сматра умjетник и истраживач Николај Лам.

Изглед човjека мијења се еволуцијом већ хиљадама година. Између 800.000 и 200.000 година у прошлости на Земљи су наступиле нагле климатске промене које су коинцидирале с промјенама у изгледу наших предака – величина њиховог мозга се утростручила, а с њом и лобање па им је лице постало равније.

На изглед људи у будућности вјероватно ће утицати и нове технологије, на примјер напредне верзије импланта који ће замјенити Google Glass.

Иако су неки научници упозорили да су ова предвиђања више нагађања која се граниче са научном фантастиком, него егзактна наука, Лам је своје илустрације направио на темељу истраживачког рада компјутерског генетичара др. Алана Кана са Универзитета у Вашингтону.

Кван је своје пројекције људског изгледа подjелио у три временске фазе – кроз 20.000 година, кроз 60.000 и коначно након 100.000 (погледајте видео доле). Она су утемељена на двијема кључним претпоставкама: да ће у нашој околини доћи до драстичних промјена и да ће људи, захваљујући генетском инжењерингу, имати све бољу контролу над својом биологијом и еволуцијом.

Према пројекцији двојца кроз наредних 60.000 година људска ће чела наставити да расту баш као што су расла од 14. вијека до данас. Наиме, једно истраживање представљено у часопису British Dental Journal показало је да савремени људи имају мање наглашене црте лица, али и виша чела од средњовjековних. Кван очекује да ће нам она требати како би у њих смjестили веће мозгове.

На изглед људског лица такође ће све више утицати наш лични укус и модни трендови јер ћемо имати све веће могућности утицаја на гене. Очи би требало да мнам постану веће јер ћемо до тада већ покушавати да колонизује,о друге, удаљеније планете или мjесеце у Сунчевом саставу на којима ће бити мање природног свjетла. Будући да на тим свjетовима углавном нећемо имати тако добру заштиту од УВ зрака као на Земљи, требаће нам и јача пигментација па ћемо постати тамнији. Ради заштите од козмичког зрачења очни капци ће нам постати дебљи, а кости изнад очних дупљи наглашеније. Ноздрве ће нам постати шире како бисмо могли да удишемо ријеђи зрак, а коса гушћа како не бисмо губили превише топлине.

Када кроз 60-ак хиљада година потпуно овладамо морфолошком генетиком, ствараћемо дјецу која ће имати равне носеве и правилне и симетричне црте лица јер се то сматра темељем љепоте. Преносна технологија којом ћемо моћи бежично да комуницирамо са другим људима и уређајима и даље ће бити дио нашег тијела, међутим Кван сматра да ће људима далеке будућности ипак бити дражи изглед који ће бити ближи природном од некаквог борговског, препуног разноразних видљивих уграђених дијелова. Њихову неприметност омогућиће развој нанотехнологије. Као што данас бирају имена родитељи ће тада, одлучивати шта ће и у којој количини дјеца наслиједити од њихових особина – можда очи од мајке, а нос од оца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана