Када и зашто се јавља инат код дjеце?

superdete.com
Када и зашто се јавља инат код дjеце?

Ваше петогодишње дијете вероватно је прошло фазу са изливима бијеса, али није баш ни послушно. Одбија да дође да вечера када га зовете, игнорише ваш захтјев да покупи своје чарапе и задиркује вас котрљајући лопту по кухињи, упркос томе што сте увели правило да нема играња са лоптом у кући. Све ово доводи вас до тога да се запитате да ли сте нешто погрешно радили и шта се то дешава.

Вјеровали или не вјероватно сте све добро урадили. Иако може да буде фрустрирајуће, нормално је да дјеца овог узраста ставе на пробу родитељско усмјеравање и очекивања. То је период у коме дијете тражи начин да се на неки начин потврди.

За разлику од мање дјеце, у овом узрасту дјетету неће одговарати ако тражите да уради нешто што му се не свиђа. Може да се прави да вас није чуло, или да оно што сте тражили ради јако споро.

Шта можете урадити по питању ината?

Имајте разумјевања. Када позовете дијете да руча и оно узврати да не жели сада и дури се када га свеједно натерате да дође, покушајте да се поставите на његово мјесто. Загрлите дијете и реците му да сте свесни тога да је тешко да прекине да се игра са другарима, али ручак је готов и вријеме је за јело.

Идеја је да покажете дјетету да нисте дио проблема, већ да сте, у ствари, на његовој страни. Покушајте да не покажете љутину. Будите њежни, али чврсти у ставу да мора да дође када сте га позвали.

Поставите границе

Дјеца овог узраста имају потребу, и чак желе, да им се поставе границе. Зато их поставите и будите сигурни у то да ваше дијете зна гдје су. Ставите јасно до знања да не једете у дневној соби, или да мора да дође када га први пут позовете.

Ако дијете има проблема да поштује правила, радите на рјешењима. Причајте о ситуацији и покушајте да допријете до извора ината. Можда кришом узима храну из кухиње јер зна да се мрштите на то када се нешто грицка прије вечере. У том случају дајте дјетету до знања да су здраве грицкалице као што је воће или сир у реду.

Можда вам дијете призна да свако јутро избјегава да се обуче зато што осјећа неку врсту терета у вртићу, не воли васпитачицу, или је забринуто због безобразног дјетета у својој групи. Када дијете схвати да заједно са њим радите на рјешавању проблема највјероватније ће промјенити свој став.

Осигурајте лијепо понашање

Иако можете бити у искушењу да изгрдите своје петогодишње дијете, уздржите се од тога. Када се дијете не понаша добро, оно се већ осјећа лоше. Идеја да прво дијете мора да се осјети горе, како би се понашало боље није добра. Таквим понашањем довешћете до још више негативног понашања.

Умјесто тога покушајте да ухватите тренутак када се дијете добро понаша и подстичите га да настави тако. Сјетите се да дисциплиновање вашег малишана не значи да га контролишете, већ да га учите самоконтроли. Казна може да доведе до тога да се дијете добро понаша, али само зато што се боји. Боље је покушати да мотивишете дијете да се тако понаша зато што то жели и зато што ће му дан бити забавнији и осјећаће се боље.

Користите позитивно тајм аут

Када је деијте спремно да се заинати зато што ствари не иду онако како би оно желило помозите му да се охлади. Умјесто да га пошаљете по казни у собу подстакните га да сједне на удобни кауч или у омиљени дио собе.

Можда дијете воли да само креира мјесто за смиривање користећи велики јастук, мекано ћебе и неколико омиљених књига. Ако одбија да искористи такво мјесто понудите дјетету да прошетате заједно или да разговарате.

Уколико и то одбија склоните се ви, само да би се охладили. Не само да ћете пружити добар примјер, већ ћете добити и неопходну паузу. Када се обоје смирите наступило је вријеме да попричате о исправном понашању.

Дајте дјетету осјећај моћи

Покушајте да обезбједите дјетету прилике у којима ће моћи мало да се размеће својом независношћу. Питајте дијете шта жели за вечеру или шта жели да ради током викенда.

Други начин да помогнете дјетету да има осјећај веће контроле је да му не говорите шта не смије да ради, већ шта смије. Умјесто да кажете дјетету да се не игра лоптом у кући предложите му да изађе напоље и игра се са њом.

У овом узрасту дијете је довољно велико да разуме објашњења, па му онда објасните зашто није добро да се у кући игра лоптом или зашто је важно да једе одређену врсту хране,

Бирајте своје битке

Зашто би се нервирали што дијете хоће да обуче шарену одјећу за одлазак у школицу? Каква је штета ако дијете жели понекад да једе нарезак за ручак и путер и џем за доручак. Некада је лакше да не обратите пажњу на неке ствари. Када дијете угази у бару у повратку кући, или баци лутку под кревет умјесто да је стави на мјесто, окрените главу.

Компромис

Избјегавајте ситуације у којима можете изазвати инат код дјетета. Помислите колико је реално да се ваше дијете понаша добро дуже од сат времена. Ако има нову лутку, коју не жели да дијели ни са ким, склоните је прије него што дођу друга дјеца да се играју.

Ако се нађете у незгодној ситуацији покушајте да нађете компромис са дјететом. Можда није стопроцентно успјешна метода, али вриједно је покушаја.

Поштујте године и способности свог дјетета

Када тражите од дјетета да намјести кревет или поспреми играчке будите сигурни да зна како се то ради. Одвојите вријеме да га научите да извршава нове задатке и учествујте у томе са дјететом док год не научи како треба да ради. Понекад понашање дјетета може да вам личи на пркос, али је ријеч о томе да дијете не умије да уради то што сте тражили од њега.

Поштујте је јединствени свијет у коме ваше петогодишње дијете живи.

Умјесто да очекујете да дијете радосно остави играње и дође за сто да једе, дајте му пар минута да пређе са једног на други колосјек. Дијете вјероватно неће бити одушевљено што мора да остави играње и могуће је да ће гунђати све вријеме, али док год сте досљедни као родитељ дијете ће на крају научити да инат није начин на који ће добити то што жели.

Извор: супердете.цом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана