Кад експлодира звијезда Бетелгез, на небу ће засјати као пун Мјесец VIDEO

Aгенције
Кад експлодира звијезда Бетелгез, на небу ће засјати као пун Мјесец VIDEO

Бетелгез, једна од најсјајнијих звијезда на ноћном небу, могла би да експлодира у супернову и постане сјајна као пун Мјесец, што би трајало око годину дана. Сјајна џиновска звијезда црвенкасте боје, која зими може да се види у готово свим крајевима свијета, могла би да експлодира као супернова већ у суботу, али и било кад у наредних 100.000 година, што је само трептај времена у бесконачности свемира.

Такозвани црвени џин, који је некада био толико велики да би, када би се налазио у Сунчевом систему, могао да досегне Јупитерову орбиту, смањио се, додуше, током посљедњих десет година за 15 одсто, али то нимало није умањило његов сјај.

- Ова промјена је веома фасцинантна. Пажљиво ћемо пратити процес током наредних неколико година како бисмо видјели да ли ће наставити да се смањује или можда повратити некадашњу величину - каже Чарлс Таунс, пензионисани професор физике са Универзитета Беркли, који је 1964. године добио Нобелову награду за проналазак ласера.

Ако Бетелгез из сазвежђа Орион експлодира у супернову, могла би да омогући астрономима да изблиза виде како супернове настају и физичке процесе који стоје иза њих.

Бетелгез хиљаду пута шири од Сунца

Да би се имала слика о томе колико је тачно Бетелгез велик, требало би рећи да је ова звијезда у пречнику хиљаду пута већа од нашег Сунца. То значи да би у њега могло да стане око милијарду Сунаца.

"Бетелгез би могао да експлодира и сутра увече"

Иако је теоретски тачно да би Бетелгез могао да експлодира већ ове године, мали су изгледи да ће се то заиста догодити.

- Могла би да експлодира сутра увече, или тек за 100.000. година. Не можемо знати када ће се то догодити - каже Таунсов колега Едвард Вишнов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана